**1/ If a lucky lepricaun could only walk at a speed of 1.75 km/hour, how long would it take him to reach the pot of gold at the end of the rainbow, 1000 miles away ? Give your answer in hours and days.**

**2/ Whilst he was looking for the pot of gold at the end of the rainbow, the lucky lepricaun found 80 mushrooms, 120 leaves of clover, 100 acorns and 40 frogs.**

**a) Express this as a ratio.
b) What fraction of the things found by the lucky lepricaun were mushrooms ?
c) What decimal of the things found by the lucky lepricaun were leaves of clover ?
d) What percentage of the things found by the lucky lepricaun were acorns ?
e) What percentage of the things found by the lucky lepricaun were frogs ?**

**3/ If the lucky lepricaun had walked 150 km towards the pot of gold at the end of the rainbow, how much further did he have to travel ?**

**4/ When luck struck ! and the lucky lepricaun found the pot of gold at the end of the rainbow, he accidentally knocked it over ! Clumsy oaf ! 70% of the 1000 gold coins spilled onto the grass. How many were left ?**

**5/ The pot of gold at the end of the rainbow was 180% bigger than the lucky lepricaun … If the lepricaun was 110 cm tall, how big was the pot of gold ?**

**6/ The lucky lepricaun spent 40 gold coins on a new hat, 20 gold coins on a new pair of socks and 12 on a new pair of braces. How many gold coins did he have left from 150 in his purse ?**

**7/ On the way, the lucky lepricaun collected toadstools. If in 3 km he found 6, how many toadstools did he find in the entire 1000 km journey ? Round off your answer to the nearest whole number.**

**8/ The lucky lepricaun couldn’t spell the colours of the rainbow. Here are some clues to help …**

**a London bus
a fruit
something that shines in the sky
something with a trunk and branches
to eat
Indi xx an xx – go a girl’s name**

**9/ The lepricaun stopped for breakfast, lunch and dinner for 10 minutes every 12.5 km. In the 1000 km journey, how long did he rest ?**

**10/ When the lucky lepricaun found the pot of gold, he put 170 of them into his pocket. He dropped one every 4 km on the way home. If the next time that he looked in his purse, he had only 78 left, how far had he travelled ?**

**The Lucky Lepricaun’s Trip There and Back**

**Add “ther” to complete these words and phrases.**

**godfa___ ___ ___ ___**

**___ ___ ___ ___ e**

**ga___ ___ ___ ___ ed**

**lea___ ___ ___ ___**

**wea___ ___ ___ ___**

**grandfa___ ___ ___ ___**

**whe___ ___ ___ ___**

**far___ ___ ___ ___**

**over ___ ___ ___ ___ e**

**hea___ ___ ___ ___**

**bro___ ___ ___ ___**

**bo___ ___ ___ ___**

**mo___ ___ ___ ___**

**tea___ ___ ___ ___**

**la___ ___ ___ ___**

**e___ ___ ___ ___**

**ba___ ___ ___ ___**

**The Lucky Lepricaun’s Vanishing Act**

**Add “ish” to complete the words and phrases.**

**f ___ ___ ___**

**van___ ___ ___**

**Brit___ ___ ___**

**w___ ___ ___ ed**

**black___ ___ ___**

**dreamy___ ___ ___**

**w___ ___ ___ ing well**

**d___ ___ ___ ed**

**white___ ___ ___**

**sw___ ___ ___ ed**

**wid___ ___ ___**

**small___ ___ ___**

**amateur___ ___ ___**

**goldf___ ___ ___**

**book___ ___ ___**

**sw___ ___ ___**

**green___ ___ ___**

**self___ ___ ___**

**great___ ___ ___**

**hott___ ___ ___**

**cold___ ___ ___**

**f ___ ___ ___ and chips**

**great___ ___ ___**

**tall ___ ___ ___**

**Scott___ ___ ___**

**shellf___ ___ ___**

**Engl___ ___ ___**

**redd___ ___ ___**

**short___ ___ ___**

**© Jacqueline Richards 2007**

**Maths Quiz Answers
1/ 1000 / 1.75 = 571.42 hours / 24 = 23..8 days
2/ a) frogs : mushrooms : acorns : clover 40 : 80 : 100 : 120 b) 80 / 340 = 4 / 17 ths c) 120 / 340 = 0.3529 d) 100 / 340 = 5 / 17 ths e) 40 / 340 = 0.1176 = 11 %
3/ 1000 – 150 = 850 km
4/ 1000 – (1000 / 100 x 70 = 700) = 300
5/ 110 + (110 / 100 x 80 = 88) = 198
6/ 150 – (12 + 20 + 40 = 72) = 78
7/ 1000 / 3 = 333.33 r x 6 = 1999.9 = 2000
8/ red bus, orange fruit, yellow sun, green tree, Indigo, Violet
9/ 1000 / 12.5 = 80 x 10 = 800
10/ 170 – 78 x 4 = 368**

**There and Back Answers :
goldfather
there
gathered
leather
weather
grandfather
whether
farther
over there
heather
brother
bother
mother
teather
lather
ether
bather**

**Vanishing Act Answers :
fish
vanish
British
wished
blackish
dreamyish
wishing well
dished
whiteish
swished
widish
smallish
amateurish
goldfish
bookish
swish
greenish
selfish
greatish
hottish
coldish
greatish
tallish Scottish
shellfish
English
reddish
shortish**