**Welsh Daffodil On The Mountains Game **

**Welsh “wel” or “well” ? Wishing Well Game
____________come**

**vo ____________**

**____________ meaning**

**____________ thought out**

**____________ accomplished**

**tro____________**

**as ____________**

**____________ wisher**

**to ____________**

**wishing ____________**

**____________ acquainted**

**____________ fare**

**____________ respected**

**s____________tering heat**

**____________ington boots**

**s ____________**

**____________ set**

**____________ – appointed**

**____________der**

**s____________ing**

**The Ol’ English Dragon**

**The ol’ English dragon huffed and puffed …
He wanted to go out but in the rain, his flames snuffed …
All that was left was a cloud of smoke …
And a coughing, spluttering dragon, who thought he was about to choke. **

**Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems.**

**1/ The ol’ English dragon flapped his wings 5 times every 3 minutes – how many times did he flap his wings in one day ?**

**2/ The ol’ English dragon ate three 2.5 kilogram bucketfuls of food every day – how much did he eat in four weeks ?**

**3/ The ol’ English dragon’ steps were 2.8 metres long – how far did he walk if he walked 500 steps ? Give your answer in metres and kilometres.**

**4/ The ol’ English dragon was looking for Saint George … he travelled 5 km up the mountain, 3 km along the beach, 1.5 km over the bridge and 2.9 km towards the castle. How far did he walk in total ?**

**5/ The ol’ English dragon was fired at with 289 arrows from the castle. 92 % of them missed – how many hit him ? **

**6/ The ol’ English dragon finally met Saint George 3 / 4 across the bridge. If the bridge measured 16 m – how far is this ?**

**7/ Saint George had a shield that measured 75 cm x 35 cm. Work out the surface area. **

**8/ In his fight with the ol’ English dragon, Saint George broke off 8 % his lance. If the lance originally measured 1.2 m, how much was left ? **

**9/ To fight the ol’ English dragon, Saint George wore iron armour, which weighed 75 kilograms. If a second soldier was 15% bigger than Saint George, how much did his armour weigh ? **

**10/ Saint George’s castle was 575% bigger than the ol’ English dragon – if the ol’ English dragon was 5.4 metres high, how high was the castle ?**

**11/ It took Saint George four hours to roll one cannonball 25 metres. How long, therefore, would it take him to roll 100 cannonballs, 100 metres ?**

**12/ Using Pythagoras’ theorem, work out the distance to the castle gate from the forest at the bottom of the hill if the hill was 525 metres high and the distance to the forest from the pivot of the hill was 275 metres. **

**The Lucky Irish Lepricaun**

**The lucky lepricaun was the luckiest lepricaun in the world. Everything the lepricaun touched turned green. The lucky lepricaun was so lucky that when he picked up something it inevitably turned green. The lucky lepricaun was so lucky that when he smiled … the sun shone. The lucky lepricaun was so lucky that when he held a pencil and wrote on paper … the writing turned green. So lucky that when he trod in the garden, the daisies all came out. The lucky lapricaun was so lucky that when he clapped his hands, there was a breath of fresh air that blew green and when he blew a kiss – it landed in a green “SPLAT !” wherever he fired it. The trees blossomed green when the lucky lepricaun looked at them and the apples grew … and grew … and grew. The lucky lepricaun was so lucky that when he put his hat on … his hat turned around … and around and his curly hair turned green. So lucky that when he scratched his leg – his tights turned green … so lucky that when he put on his sunglasses, the sun turned green too. So did the moon and the sky and the stars. The lucky lepricaun was so lucky that when he started cooking stew, the stew turned green and so did the pot and the kettle too. The lucky lepricaun was so lucky that when he walked down the road, he left green footprints wherever he trod. He played monpoly with the other lepricauns … when he rolled the dice, it changed its colour to green. At cards, the Ace of Diamonds turned green and so did the Jack of Spades. The lucky lepricaun was the talk of the town … everything he touched turned green – not pink, not red, not yellow, nor red, (not even mucky brown).**

**Spelling Activity – Look or Luck or Lock ?
Which “uck” looks right in these words – complete the gaps.**

**TELL THE TIME ON A C * * * ***

**UN * * * *Y**

*** * * * ED DOOR**

**UN * * * * ED**

**ST * * ***

**CH * * * A BALL**

**PL * * *ED FEATHERS**

**M * * ***

**A HEN CL* * *S**

**B* * * OF WOOD **

**READ A B * * ***

**L* * *, ST * * * AND BARREL**

**I LOST MY L* * *ET**

**L * * * OUT**

**ALICE IN WONDERLAND THROUGH THE L * * * ING GLASS **

**I AM L * * * ING FORWARD TO CHRISTMAS **

**© Jacqueline Richards 2005 **

**The Highland Fling **

**Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems.**

**1/ One bagpiper played 18 notes per minute, how many notes did he play in 12 hours ?**

**2/ If 3% of these notes were of key, how many notes were played correctly ?**

**3/ If it takes me 20 minutes to make a 1.2 litres pan of Scotch Broth, how long would it take me to make 5 litres ? **

**4/ One eighth of the Scottish shortbread is eaten in two days. How long does the shortbread last ?**

**5/ If three aeroplanes land at Glasgow airport every 45 minutes, how many land in one day ? **

**6/ The bagpiper outside Edinburgh castle wears kilt that blow up in the wind once every 24 minutes. If he on watch for 6 hours, how many times does his skirt blow up ?**

**7/ Work out the volume of a bottle of Scottish whiskey which contains enough 3.5 ml servings for 200 glasses.**

**8/ A fisherman catches 3 Scottish salmon every fishing trip. How many fish does he catch in 100 fishing trips ? If one of the 60 cm fish suddenly becomes 26 % bigger …
how big is it ?**

**9/ It takes 2.3 metres of woollen tartan to make one Scottish tartan kilt. How much material does it take to make 25 ?**

**10/ In one game of hopskotch, a player jumps five times and five jumps back. How many jumps does he make if he plays 25 games ?**

**11/ 45% of the sugar steelers blow from a Scottish thistle – if there are 200 originally, how many are left ?**

**12/ Scotch pine grows at a rate of 7.8 cm per year, how high is the tree after 15 years ?**

**13/ A scotch egg rolled 6.8 m downstairs, 4 m across the hall, 8.1 m down the garden path, 1.2 km down the street towards town and 6 metres around a roundabout. How far did it travel in total. **

**Welsh Daffodil Answers :
welcome
vowel
well meaning
well thought out
well accomplished
trowel
as well
well wisher
towel
wishing well
well acquainted
welfare
well respected
sweltering heat
Wellington boots
swell
well set
well – appointed
welder
swelling**

**The Ol’ English Dragon Answers :
1/ 24 x 60 / 3 x 5 = 2400
2/ 3 x 2.5 x 7 x 4 = 210 kg
3/ 500 x 2.8 = 1400 m = 1.4 km
4/ 5 + 3 + 1.5 + 2.9 = 12.4 km
5/ 289 – (289 / 100 x 92 = 265.88) = 23.12 arrows hit
6/ 16 / 4 x 3 = 12 m
7/ 75 x 35 = 2625 square metres
8/ 120 – (120 / 100 x 8 = 9.6) = 110.4 cm
9/ 75 + (75 / 100 x 15 = 11.25) = 86.25 kilograms
10/ 5.4 x 5 + (5.4 / 100 x 75 = 4.05) = 31.05 metres
11/ First work out how long it would take to roll one cannonbal, 100 metres, then multiply the quantity of cannonballs. ie 4 hours quadrupled = 16 hours x 100 = 160 hours
C
12/ 525 A B AB 2 + AC 2 = BC 2 = (275 x 275) + (525 x 525) = BC 2 = 75, 625 + 275, 625 = 351, 250 square rooted = 592.66 m
275**

**Lucky Irish Lepricaun Answers :
clock
unlucky
locked door
unlocked
stock
chuck
plucked feathers
muck
a hen clucks
block of wood
read a book
lock, stock and barrel
I lost my locket
look – out
Alice in Wonderland through the Looking Glass
I am looking forward to Christmas**

**Highland Fling Answers :
1/ 18 x 12 = 216
2/ 216 – (216 / 100 x 3 = 6.48) = 209.52
3/ 5 / 1.2 x 20 = 83.3 mins
4/ 8 x 2 = 16 days
5/ 24 x 60 / 45 x 3 = 96
6/ 6 x 60 / 24 = 15
7/ 3.5 x 200 = 700
8/ a) 3 x 100 = 300 b) 60 + (60 / 100 x 26 = 15.6) = 75.6
9/ 2.3 x 25 = 57.5
10/ 25 x 10 = 250
11/ 200 – (200 / 100 x 45) = 110
12/ 7.8 x 15 = 117
13/ (0.68 + 0.4 + 0.81+ 0.6) + 1.2 = 3. 69**

## Leave a Reply