Professor Assessor’s “As Different As Chalk and Cheese” Lesson

cheese1.jpg

1. What is the difference in the price of five apples (costing 25 pence each) and four oranges (costing 20 pence each) ?

2. What is the difference in the size of a ladder 50 m long and the height of the house 200 m high ?

3. What is the difference in the width of a door measuring 1 metre and a chair 250 cm wide ?

4. What is the difference in the volume of a piece of cheese that measures 3 x 3 x 3 cm and a piece of cheese that measures 10 x 10 x 10 cm ?

5. What is the difference in the size of a piece of chalk 10 cm long and after it has been worn down 4 cm ?

6. What is the difference in the speed of a cheetah (which runs at a speed of 2.5 km / hour) and a train (travelling at a speed of 75 km / hour) ?

7. What is the difference in the liquid volume of a 200 ml cup of tea and after 20% has been drunk from it ?

8. What is the difference in the cost of a camera for £29.99 and the cost of a new car which cost £3 050 ?

9. What is the difference in the area of a book (which measures 20 cm x 12 cm) and the area of a playing field (which measures 500 m x 1000 m) ?

10. What is the difference in the height of a flower 17 cm high and the height of a skyscraper 2 km high ?

A Game That’s A Bit Different … prof.jpg
How are the following words different ? Circle the letters that are different.

tin … ten

pen … pin

bet … set

went … bent

spell … spill

hill … pill

time … tame

home … hole

pole … pile

beat … seat

dome … come

write … white

right … light

kite … site

pit … sit

rent … sent

life … wife

A Game That’s A Bit Difficult … prof1.jpg

Add “diff” to complete the following words and phrases.

__ __ __ __ icult

__ __ __ __ ract

__ __ __ __ erently

__ __ __ __ iculty

__ __ __ __ use

__ __ __ __ luent

beg to __ __ __ __ er

in__ __ __ __ erent

__ __ __ __ usion

__ __ __ __ ered

__ __ __ __ erential

__ __ __ __ erentiation

__ __ __ __ erentiate

__ __ __ __ used

__ __ __ __ raction

© Jacqueline Richards 2007

Answers :
1. (5 x 25) – (4 x 20) = 125 – 80 = 45
2. 150 m
3. 1.5 m
4. 1000 – 27 = 973 cubic cm
5. 6 cm
6. 72.5 km / hr
7. 200 – (200 / 100 x 20 = 40) = 160
8. £3020.01
9. 500 000 – 240 = 499 760
10. 2000 – 0.17 = 1999.83

Answers :
difficult
diffract
differently
difficulty
diffuse
diffluent
beg to differ
indifferent
diffusion
differed
differential
differentiation
differentiate
diffused
diffraction

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: