**It took the flea three days to walk the mile to the school gate,
No wonder, with such short legs, that he was always late !
The school bell made him jump,
He hit his head on the desk with a terrible thump !
He almost fell inside his satchel looking for a pen …
And nearly fell off the chair, trying to reach for his textbook, every now and then …
The flea who went to school of course,
Got the lowest marks in class,
Mainly because he couldn’t see over the tops of shoes,
… so he never did understand velocity and mass …
None of his sums ever added up …
At lunch break, eating his packed lunch,
He almost fell into his cup !
The flea who went to school broke almost every rule …
But he still thought school was rather cool !**

**Flea ? Fle ? Or Flee ?
__________ ce**

**__________ bite**

**__________ the scene of the crime**

**__________ t**

**__________ sh**

**__________ circus**

**__________ xion**

**__________ w away**

**__________ xibility**

**a __________ in his ear**

**Write a mathemtical equation to show your working out to the following maths problems.**

**1/ If the flea could jump 0.02 cm in every leap, how many leaps did his 13 metre trip down the school corridor take ?**

**2/ If the flea took 2.3 minutes to turn over one page in his textbook, how long did it take him to reach the end of the book with 50 pages ?**

**3/ If it took 3 fleas to hold one pen, how many fleas did it require to lift the entire pencil case containing 15 pencils and 4 erasers (which were half the weight of one
pencil) ?**

**4/ If the flea took 12 minutes to munch 2 square centimetres of one sandwich, how long did it take him to eat the whole sandwich, which was 8 x 10 cm ? Give your answer in minutes and hours.**

**5/ The flea was 0.02% smaller than his lunch box. Work out the volume of his rectangular lunch box (which was 10 cm wide x 15 cm long x 5 high), then work out the size of the flea.**

**6/ The flea took so long writing the answers in his exams, that he only managed to complete 5% of the 300 questions – how many is that ?**

**7/ The flea got hiccups, so jumped 90% higher … if he normally could jump 2.3 cm – how high could he jump with hiccups ?**

**8/ When the flea went to school, he was 0.03 % smaller than his classmate, who was 1.2 m tall. How high was the flea ? Round off your answer to the nearest mm.**

**© Jacqueline Richards 2007**

**Answers :
fleece
flea bite
flee
fleet
flesh
flea circus
flexion
flew away
flexibility
a flea in his ear**

**Answers :
1/ 13 / 0.02 = 650 jumps
2/ 2.3 x 50 = 115 mins
3/ (15 x 3) + (4 x 3 / 2) = 45 + 6 = 51 fleas
4/ 8 x 10 = 80 / 2 x 12 = 480 minutes / 60 = 8 hours
5/ a) 10 x 15 x 5 = 750 cubic cm b) 750 / 100 x 0.02 = 0.15 cm
6/ 300 / 100 x 5 = 15
7/ 2.3 + (2.3 / 100 x 90 = 2.07 cm) = 4.37 cm
8/ 120 / 100 x 0.03 = 0.036 cm = 0.04 cm**

## Leave a Reply