**The soldier crab who loved ice – cream soda
Ate so much, that he fell off his boulder.
Just the sight of a lemonade fizz
Made him rattle his pincers
And lick his lips.
He ate soda for breakfast and soda for tea,
He almost drowned in a cream soda sea !
Whilst other crabs ate seaweed and stuff
The soldier crab dreamed of soda,
He really couldn’t get enough !
Soon the soldier crab looked as drunk as a skunk,
When he walked sideways, he made a terrible CLUNCK !
His soda parties were known in high class society,
For having the tastiest soda … and a lack of sobriety !**

**Add “so” to complete the words and phrases. Can you think of an example where this word can be used ?**

**___ ___ lo**

**___ ___ ft**

**___ ___ ng**

**___ ___ ldier**

**___ ___ ap**

**i ___ ___ tape**

**i___ ___ lation**

**___ ___ fa**

**___ ___ ul**

**lemon ___ ___ le**

**___ ___ lar eclipse**

**___ ___ lemn**

**___ ___ ar**

**___ ___ ber**

**___ ___ dden**

**___ ___ ciety**

**The So – Low Solo Soldier Crab **

**1. If it took 3 minutes for the soldier crab to walk sideways 2 metres, how long did it take him to walk one kilometre ? Give your answer in minutes and hours.**

**2. Walking sideways, naturally the soldier crab couldn’t see where he was going ! If he crashed into one rock every two minutes, how many rocks did he crash into in
3 hours ? Ouch ! **

**3. The soldier crab got lost on the beach. He fell into a hole that was three times the size of a bucket for making sandcastles. The bucket was four times the size of a pebble that measured 5 cm x 4 cm. How big was the hole ? **

**4. The soldier crab ate seaweed sandwiches on a picnic lunch on the beach at a rate of one quarter in two minutes. How many whole sandwiches did he get through in his entire one hour lunch break ?**

**5. The soldier crab went to buy a new pair of sunglasses that cost £2.99 and a beach ball that cost £1.99. How much change did he receive from £10.00 ?**

**6. The soldier crab marched over the sand dunes for an ice lolly. When he bought it, it measured 15 cm but 0.3 melted – how much was left ? **

**7. The soldier crab made a sandcastle 20 cm big but 0.3 of it fell down which left the sandcastle how high ?**

**8. The soldier crab went for a sail in a dinghy – he passed 50 people, 2 / 5 ths of them were swimmers, the rest were surfers. How many of each is that ?**

**9. The soldier crab called to meet his friend, the lifeguard and they played games together for five hours. If they played tennis, badminton and baseball in a ratio of 1: 2 : 3, how much time did they spend playing each ? **

**10. The soldier crab visited the lighthouse, but he only managed to walk 1 / 7 th of the way up the cliff before he got stuck in a rock pool. If the lighthouse was 170 m above sea – level, where was the rock pool ? **

**11. The soldier crab played cards with his friends, Lobster, King Prawn, Hermit Crab and Shrimp. On average, each of them won how many games, if they played 100 in total ?**

**12. The soldier crab loved salmon sandwiches … but so did the seagull who happened to be flying overhead ! If he stole 12 % of the 20 sandwiches in the soldier crab’s pack lunch box, how many were left ?**

**© Jacqueline Richards 2007**

**Answers :
1. 1000 / 2 = 500 x 3 = 1 500 mins / 60 = 25 hours
2. 60 x 3 / 2 = 90
3. (5 x 4 = 20 square m) x 4 x 3 = 240 square cm
4. Lunch Break / Time per quarter sandwich x no. of quarters in one whole = 60 / (2 x 4) = 7.5
5. 10 – (2.99 + 1.99 = 4.98) = £5.02
6. 15 – (15 / 10 x 3 = 4.5 cm) = 10.5 cm
7. 20 – (20 / 10 x 3 = 6) = 14 cm
8. 20 swimmers ; 30 surfers
9. One part = 5 x 60 = 300 / 6 = 50 minutes therefore, 50 : 100 : 150
10. 170 / 7 =24.2 m above sea – level
11. 100 / 5 = 20
12. 20 – (20 / 100 x 12 = 2.4) = 17.6 sandwiches **

## Leave a Reply