At The Races

horse1.jpgcup1.jpg

Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems.

horse1.jpg1/ If one horse ran at a speed of 3 km/hour, how long did it take him to run around the 1.5 km track ?

horse1.jpg2/ If one horse ate three 3.5 kilogram buckets of feed per day, how much did fifteen horses eat in one week ?

horse1.jpg3/ In one race, there were 2 white, 8 black and 12 brown horses.

a) Express this as a ratio.
b) What fraction of the horses in the race were white ?
c) What decimal of the horses in the race were black ?
d) What percentage of the horses in the race were brown ?

horse1.jpg4/ In 50 metres, there were 4 jumps, how many jumps did all 20 horses make in one 2 km race ?

horse1.jpg5/ Only 60% of the 26 horses finished one race – how many is that (round off your answer to the nearest whole number) ? How many did not finish the race ?

horse1.jpg6/ The jockey was 3/4 of the height of the horse, which was 22 hands high. How high were the horse and the jockey if one hand measured 15 cm ? Give your asnwer in cm and metres.

horse1.jpg7/ If one step is 0.7 m, how many steps did 13 horses make in a 3 km race ?

horse1.jpg8/ Work out the surface area of the horse’s field which was 750 m long x 250 m wide.

horse1.jpg9/ If the horse’s field had a fence around the field, how long was it ?

horse1.jpg10/ In the same field as the 4 horses, there were 16 sheep and 18 crows.

a) Express this as a ratio.
b) What fraction of the animals in the field were horses ?
c) What decimal of the animals in the field were sheep ?
d) What percentage of the animals in the field were crows ?

horse1.jpg11/ The jockey went to buy a new saddle, (which cost £22.99) and new reins (costing £19.99), how much change did he receive from £50.00 ?

horse1.jpg12/ If the horse lost one horseshoe every 6 weeks, how many new horseshoes did he need in three years ?

horse1.jpg13/ If one horse galloped at a speed of 2.5 km/hour and another cantered at a speed of 1.8 km/hour, how far apart were the two horses at the finishing line in a 25 km race that they both ran ? Write an algebraic expression to solve the equation.

horse1.jpg14/ If the horse drank 1.75 litres of water per day, how much did he drink in one month ? If the trough in the field held 6 litres, how often did the farmer have to refill it to give three horses enough water to drink in one month?

horse1.jpg15/ The horse ate 1.6 kg of hay each day. If one bail of hay contained 16 kg of hay, how long did one bail of hay last ? How long did it take five horses to eat six bails of hay ?

horse1.jpg16/ If the jockey won 70 % of the races that he entered, how many cups did he win in 70 competitions ?

horse1.jpg17/ In the race, there were 160 riders, wearing green, blue, yellow and red silk outfits in a ratio of 1 : 2 : 3 : 6. Round off the ratio of one part and work out how many of each colour hats there were.

horse1.jpg18/ The first horse in the race was 5 m ahead of the runner up, who was 7.5 m ahead of the third winner, who was 9 m ahead of all the other horses. How far ahead was the winner compared to the other horses ?

Answers :
1/ 3 km / hour = 1.5 / 30 minutes
2/ 3.5 x 3 x 15 x 7 = 1102.5 kg
3/ a) white : black : brown = 2 : 8 : 12 = 1 : 4 : 6 b) 2 / 22 = 1 / 11 th c) 8 / 22 = 0.3636 d) 12 / 22 54.5 %
4/ 2000 / 50 x 4 = 160 jumps
5/ a) 26 / 100 x 60 = 15.6 = 16 horses finished the race b) 26 – 16 = 10 did not finish the race
6/ a) jockey 22 / 4 x 3 = 16.5 x 15 = 247.5 cm = 2.475 m b) horse 22 x 15 cm = 330 cm = 3.3 m
7/ 3000 x 13 / 0.7 = 55 714 steps
8/ 750 x 250 = 187 500 square m
9/ (750 x 2) + (250 x 2) = 1500 + 500 = 3 000 m
10/ a) horses : sheep : crows 4 : 16 : 18 = 1 : 4 : 4.5 b) 4 / 38 = 1 / 19 ths c) 16 / 38 = 0.42 d) 18 / 38 = 47.3 %
11/ 50 – (22.99 + 19.99 = 42.98) = £7.02
12/ (52 x 3) / 6 = 26 horseshoes
13/ 25 g – 25 c = x therefore, (25 x 2.5) – (25 x 1.8) = 62.5 – 45 = 17.5
14/ a) 1.75 x 30 = 52.5 b) (52.5 x 3 = 157.5) / 6 = 26.25
15/ a) 16 / 1.6 = 10 days b) (16 x 6) / (1.6 x 5) = 96 / 8 = 12 days
16/ 70 / 100 x 70 = 49
17/ One part = 160 / (1 + 2 + 3 + 6 = 12) = 13.3 therefore, 13 : 26 : 40 : 80
18/ 5 + 7.5 + 9 = 21.5 m

© Jacqueline Richards 2007

Advertisements
%d bloggers like this: