Bonfire Night

night1.jpgfire2.jpg

Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems.

rocket1.jpg1/ If the hotdog stand sells 15 toffee apples, 10 candy floss and 5 bags of treacle toffee in one hour, how many of each do they sell in 8 hours ? Express this as a ratio. What fraction of the sweets sold are toffee apples ? What decimal are candy floss ? What percentage are treacle toffee ?

rocket1.jpg2/ If the Guy Fawkes earns 15 pence in 15 minutes – how much does it make in one hour ?

rocket1.jpg3/ The bonfire is 100 m high, but in the first hour, 10% burns – how high is it then ?

rocket1.jpg4/ If a rocket travels at a speed of 25 metres per minute – how high is it after 5 minutes at it’s peak ?

rocket1.jpg5/ If one rocket is lit every 7 minutes, how many explode in 3 hours ?

rocket1.jpg6/ If a Catherine Wheel spins at a rate of 9 spins per 30 seconds, how many times does it spin in 3 minutes ?

rocket1.jpg7/ The fire can be seen for a radius of 15 km – what area circle is this ? (Area of a circle – 2 II r)

rocket1.jpg8/ The fireworks start at eight until quarter past eleven. How long is that ?

rocket1.jpg9/ There were 15 rockets, 25 Catherine Wheels and 10 firecrackers. Express this as a ratio. What fraction of the fireworks are rockets ? What decimal Catherine Wheels ? What percentage are firecrackers ?

rocket1.jpg10/ 750 people come to watch the fireworks – 98 % of them are wearing Wellington boots – how many are not ?

rocket1.jpg 

Guy Fawkes’ Bonfire Night Spelling Quiz

Add “night” to these words and phrases.

night1.jpg___ ___ ___ ___ ___ mare

night1.jpg___ ___ ___ ___ ___ watchman

to___ ___ ___ ___ ___night1.jpg

good___ ___ ___ ___ ___night1.jpg

k___ ___ ___ ___ ___night1.jpg

night1.jpg___ ___ ___ ___ ___ cap

knight1.jpg___ ___ ___ ___ ___ ood

night1.jpg___ ___ ___ ___ ___ long

night1.jpg___ ___ ___ ___ ___ hawk

night1.jpg___ ___ ___ ___ ___ life

night1.jpg___ ___ ___ ___ ___ porter

night1.jpg___ ___ ___ ___ ___ shift

night1.jpg___ ___ ___ ___ ___ work

night1.jpg___ ___ ___ ___ ___ shirt

night1.jpg___ ___ ___ ___ ___ ingale

deadlynight1.jpg ___ ___ ___ ___ ___ shade

night1.jpg ___ ___ ___ ___ ___ school

© Jacqueline Richards 2007

Answers :
1/ a) TA = 15 x 8 = 120 b) CF = 10 x 8 = 80 c) TT = 5 x 8 = 40 d) 5 : 10 : 15 = 1 : 2 : 3 e) 15 / 30 = 1/ 2 f) 10 / 30 = 1 / 3 g) 5 / 30 = 16%
2/ 15 x 4 = 60 pence
3/ 100 – 10 = 90 m
4/ 25 m x 5 = 125 m
5/ 60 x 3 / 7 = 25
6/ 3 x 2 x 9 = 54
7/ 2 x 3.14 x 15 = 94.2 km
8/ 3 and one quarter hours
9/ a) 15 / 50 = 3 / 10 ths b) 25 / 30 5 / 6 ths c) 10 / 50 = 20 %
10/ 750 – (750 / 100 x 98 = 735) 15 people

Answers :
nightmare
nightwatchman
tonight
good night
knight
night cap
knighthood
night long
night hawk
night life
nightporter
night shift
night work
night shirt
nightingale
deadly nightshade
night school

Advertisements
%d bloggers like this: