**Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems.**

**1/ Work out the area of the camp site which is 100 metres wide x 150 metres long.**

**2/ If there were 150 rows of 80 caravans, how many caravans were on the site ?**

**3/ The walk to the water tap was 75 metres away, if I needed 20 buckets of water, how far would I have to walk ? Give your answer in metres and kilometres.**

**4/ How long is the fence around the field ? Work out the circumference of the field.**

**5/ If 4 crows, 12 seagulls and 8 blackbirds flew over the camp site in one day,**

**a) Work out how many of each type of bird flew over the campsite in one week.
b) Express this as a ratio.
c) What fraction of the birds in one week were seagulls ?
d) What decimal of the birds in one week were crows ?
e) What percentage of the birds in one week were blackbirds ?**

**6/ If the camp shop was 63 metres away, and I could only carry 3 at once, how far would I have to walk to fetch 12 bottles of milk ? Give your answer in metres and kilometres.**

**7/ If the each tent had 6 pegs, how many pegs did 24 tents have ?**

**8/ There were 500 families staying on the campsite in caravans and tents in a ratio of 2 : 3. How many of each were there ?**

**9/ The campsite charged £12.99 per night – how much did the camp site owner earn from 320 people staying there for one night ?**

**10/ The campsite had 29 cows, who each produced 25 litres of milk per day – how much milk was produced in total in four weeks ?**

**11/ If the campsite was 4 km away from the town and the car held 25 litres of petrol, running at 5 km / litre,**

**a) How far would the car travel before the petrol tank was empty ?
b) How many trips to town (there and back) would the campsite owner be able to make ?**

**12/ The campsite owner was looking for his friend, one day, and travelled 3 km to the park, 0.8 km to the pond, 1.5 km to the campsite gate and 2.4 km back to the farmhouse. How far did he travel in total ?**

**13/ The campsite owner cycled, drove his truck and drove his tractor 200 km in one week in a ratio of 1 : 2 : 3. How much did he drive of each ?**

**14/ The campsite owner made a fishing pond. He allowed people to fish for free, but charged them £0.25 for every fish that they caught and £0.75 for every fish that they caught and took home.**

**a) Fisherman Jack caught 50 fish and took 10 of them home – how much did he pay ?
b) Fisherman Fred caught 10 fish and took 80% of them home 80 % – how much did he pay ?
c) Fisherman Bob caught 150 fish and took of 0.6 of them home – how much did he pay ?
d) Fisherman Al caught 40 fish and took home 1 / 20 th – how much did he pay ?
e) How much money did the campsite owner earn in one day ?**

**15/ The campsite owner sold 2% of his 200 caravans – how many did he have left ?**

**© Jacqueline Richards 2005**

**Answers :
1/ 100 x 150 = 15 000 square metres
2/ 150 x 80 = 12 000
3/ 75 x 20 = 1500 m = 1.5 km
4/ (100 x 2) + (150 x 2) = 500 metres
5/ a) i ) crows = 4 x 7 = 28 ii) seagulls = 12 x 7 = 84 iii) blackbirds = 8 x 7 = 56
b) 4 : 8 : 12 = 1 : 2 : 3
c) 84 / 168 (28 + 84 + 56) = 1/ 2
d)4 / 24 = 0.16 r
e) 8 / 24 = 33 %
6/ a) 12/3 = 4 trips x 63 metres = 252 m b) 0.252 km
7/ 6 x 24 = 144 pegs
8/ One part = 500 / 5 = 100 therefore 200 : 300 carvans : tents
9/ 12.99 x 320 = £4156.8
10/ (29 x 25 = 725) x 7 x 4 = 20 300 litres of milk
11/ a) 25 x 5 = 125 km b) 125/ 4 = 31.25 trips
12/ 3 + 0.8 + 1.5 + 2.4 = 7.7 km
13/ 200 / 6 = 33.3 r km therefore, cycling : trucking : tractoring = 33.3 : 66.6 : 99.9 km
14/ a) (50 x 25) + (10 x 75) = 1250 + 750 = 2000 = £20 b) (25 x 10 = 250) + (8 x 75) = 600 = £8.50 c) (150 x 25 = 3750) + (150 / 10 x 6 x 75) = 6750 + 3750 = £105 d) (40 x 25 = 1000 ) + (40 / 20 = 2 x 75 = 150) = £11.50 e) 20 + 8.5 + 105 + 11.5 = £145
15/ 200 – (200 / 100 x 2 = 4) = 196**