Grocer Grapefruit, Grocer Artichoke and Mrs Strawberry’s Shopping Trip

cae3kd63.jpgcae3kd63.jpgcae3kd63.jpg

Rotten Vegetables and Fresh Fruit

Grocer Grapefruit was trying to make signs for the fruit and vegetables on his stall but he couldn’t spell very well. Some of the letters in Grocer Grapefruit’s vegetables have been eaten by caterpillars and slugs. Can you help Grocer Grapefruit to name the fruit and vegetables on his stall ?

carr __ t __

l __ mons

artich __ k __ s

b__ __ tr __ __ t

sw __ de

bl __ ckb __ rries

p __ rsn __ ps

p __ as

c __ bb __ ge

br __ cc __ li

t __ mat __ es

l __ tt __ ce

g __ __ seberr__ __ s

app__ __ s

Bruss __ l spro __ ts

or __ ng __ s

m __ shr__ __ ms

cr __ nberr __ es

sp __ nach

r __ nner be __ ns

l __ mes

ca __ lifl __ wer

gr __ pes

r __ spberr __ es

pinea__ __ le

co __ rgett __ s

str __ wberries

p __ ssion fru __ t

m __ ngo

tang __ rines

c __ c __ nuts

p __ tat __ es

apric __ ts

auberg __ ne

artich __ kes

b__ n__ n__ s

pl __ ms

supermarket-2.jpg Which are vegetables and which are fruit ?

Teacher’s note – This could be a fun game “When I say the name of a vegetable”, pupils cry out “Rotten Vegetables !!!”. “When I say the name of a fruit”, pupils cry out “Fresh Fruit !!!”.

Mrs. Strawberry’s Shopping Trip

cae3kd63.jpg1/ In her first shopping trip, Mrs. Strawberry bought : 6 oranges at 25 pence each, 1.5 kilo of grapes at £1.25 per kilo and two punnets of strawberries at £1.00 each. How much did she spend ? Show your working out.

cae3kd63.jpg2/ She forgot 2 kilos of tomatoes at £1.50 per kilo and 10 plums at 5 pence each. How much change did she get £5.00 ? Show your working out.

cae3kd63.jpg3/ Mrs Strawberry compared the price of potatoes in two groceries. In Grocer Grapefruit’s the cost per kilo was 48 pence. In Grocer Artichoke’s a 5 kilo bag cost £2.30. What was the difference in price ? Which grocer’s was cheapest ? Show your working out.

cae3kd63.jpg4/ Grocer Grapefruit’s grapefruits cost 25 pence each or 5 for £1.00. How much did Mrs Strawberry save buying them all together ? Show your working out.

cae3kd63.jpg5/ Grocer Artichoke offered a 10% extra free on everything. How many tomatoes did Mrs Strawberry get when she bought 10 ? Show your working out.

cae3kd63.jpg6/ On her second shopping trip, Mrs Strawberry bought a 10 kilo bag of potatoes costing £3.50 as well as 2 kilos of carrots costing £1.20 per kilo. A 2.4 kg cabbage costing 60 pence per 0.5 kg and six tangerines costing 50 pence each. Show your working out.

cae3kd63.jpg7/ In fierce competition with Grocer Artichoke, Grocer Grapefruit lowered the price of everything by 15 pence. How much did a kilo of carrots costing £1.20 per kilo, a 10 kilo bag of potatoes costing £3.50, a kilo of tomatoes at £1.50 per kilo and 6 oranges at 25 pence each cost, individually and in total ? Show your working out.

cae3kd63.jpg8/ Grocer Grapefruit sold two – thirds of a 10 kilo bag of potatoes. Each kilo contained approximately 6 potatoes. How many potatoes did he have left ? Show your working out.

cae3kd63.jpg9/ At the end of the day, Grocer Artichoke had one – fifth of his crate of tomatoes left. Originally, there were 115 tomatoes inside it – how many were left ? Show your working out.

cae3kd63.jpg10/ Every time that Grocer Grapefruit served a customer, he picked one plum and ate it ! When he opened his grocery shop, he put on display a full box of 500 plums. From 9.00 a.m. to 5 p.m. he served 167 customers and he sold 136 plums. How many did he have left at the end of the day. Show your working out.

cae3kd63.jpg11/ For every one kilo of potatoes sold in the day, Grocer Grapefruit dropped one and it rolled away. He sold 75 kilos of potatoes and each kilo contained 11 potatoes. How many did he loose and how many did he have left ? Show your working out.

cae3kd63.jpg12/ At the wholesalers, each cauliflower bought by Grocer Grapefruit cost £1.10 and he sold it to his customers at £1.25. In total, he bought 60 but only sold 57. He had to throw the remaining away. How much profit did he make ? Show your working out.

cae3kd63.jpg13/ Mrs Strawberry had only £5.70 in her purse to pay for groceries which cost £4.66. She returned the following day and paid what she owed – how much ? Show your working out.

cae3kd63.jpg14/ Grocer Artichoke had 2% of his groceries stolen every day. From a box of 304 tomatoes, 20 punnets of strawberries, 50 kilograms of potatoes and 120 oranges, how much did he lose ? Show your working out.

cae3kd63.jpg15/ One her way home, Mrs Strawberry dropped one twelth of the strawberries she had bought. She bought two punnets, each containing 36 strawberries. How many did she loose and how many did she have left ? Show your working out.

The Grocery Counter Game cae3kd63.jpg

The thief came and stole the “counter” !!!

___________ – productive

___________ active

___________ feit

___________ foil

___________ mand

___________ pane

___________ part

___________ mine

___________ move

___________ plot

___________ sank

___________ sign

___________ sink

___________ type

___________ vail

___________ word

___________ act

cae3kd63.jpgcae3kd63.jpgcae3kd63.jpg

Goin’ Bananas !

How many words can you think of that include the letters B – A – N ? Example – banned.  

© Jacqueline Richards 2007

Answers :
1/ (6 x 25) + (1.25 + 1.25 / 2) + (2 x 100) = 150 + 200 + 200 = £5.50
2/ (2 x 1.50) + (10 x 5) = £3 + £0.50 = £3.50
3/ 2 pence per kilo. 20 pence in total (5 x £0.48 = £2.40)
4/ 25 pence
5/ 10 / 100 x 10 = 1 extra free, 11 in total
6/ 350 + (2 x 120) + (2.4 x 60) + (6 x 50) = 350 + 240 + 144 + 300 = £10.34
7/ a) carrots – £1.20 – 15 pence = £1.05 per kilo ; potatoes £3.50 – 15 = £3.35 ; tomatoes – £1.50 – 15 pence = £1.35 ; oranges – 6 x 25 pence – 15 pence= £1.35
b) £1.05 + £3.35 + £1.50 + £1.35 + £1.35 = £8.60
8/ Sold = 6 x 10 = 60 / 3 x 2 = 40 Remaining 60 – 40 = 20 potatoes
9/ 115 / 5) = 23
10/ 500 – (167 + 136) = 197 plums
11/ He should have had 75 x 11 = 825 potatoes but he lost 75. Therefore, 825 – 75 = 750
12/ Original cost = 60 x £1.10 = £66.00
Revenue from customer sale = 57 x £1.25 = £71.25
Profit margin = £71.25 – £66.00 – £3.30 = £1.95
13/ £5.70 – £ 4.66 = £1.04
14/ Tomatoes 304 / 100 x 2 = 6.08 ; Punnets of strawberries 20 / 100 x 2 = 0.4 ; Potatoes 50 / 100 x 2 = 1 kilo ; Oranges 120 / 100 x 2 = 2.4
15/ (36 x 2) – (36 x 2 / 12) = 72 – 6 = 66

Answers :
carrots
artichokes
beetroot
artichokes
Brussel sprouts
courgettes
swede
spinach
aubergine
potatoes
parsnips
peas
runner beans
cauliflower
cabbage
broccoli
mushrooms
tomatoes
lettuce

grapes
apples
oranges
strawberries
lemons
limes
bananas
raspberries
cranberries
blackberries
gooseberries
pineapple
passion fruit
mango
tangerines
apricots
coconuts
plums

Answers : counter – productive ; counteractive ; counterfeit ; counterfoil ; countermand ; counterpane ; counterpart ; countermine ; countermove ; counterplot ; countersank ; countersign ; countersink ; countertype ; countervail ; counterword ; counteract

Advertisements
%d bloggers like this: