**Mr. K . A. K. Maker The Baker’s “Oh ! Crumbs ! Maths Test”**

**1/ Mr. K . A. K. Maker the Baker could make 500 doughnuts in 3 and a half hours. How long did it take to make 1, 750 doughnuts ? Show your working out.**

**2/ He needed 3 teaspoons of jam for every doughnut – how much jam is that ? Show your working out.**

**3/ If one eclair was 7.5 cm long – side by side, how far did 450 eclairs stretch both in metres and centimetres ? Show your working out.**

**4/ One eclair needed 2 grams of flour to make – so how much flour was needed for all of them ? Show your working out.**

**5/ Each baking tray could hold 12 buns – how many baking trays were needed to bake 6 , 000 buns ? Show your working out.**

**6/ The oven had only three shelves, and each tray took twenty minutes to cook. How long did it take to bake all 6 , 000 buns ? Show your working out.**

**7/ Mr. K . A. K. Maker the Baker started cooking the buns at 80 degrees Celcius. When they didn’t turn brown, he switched up the dial to 250 degrees – by how many degrees did he increase the heat ? Show your working out.**

**8/ For every 1 kilogram of flour that Mr. K . A. K. Maker the Baker seived, he accidentally spilled approximately 2 grams. a) What percentage is this of a 1 kilogram bag ?
b) If he seived 20 kilograms of flour, how much in total did he waste ? Show your working out.**

**9/ One of the pies he was making mixed the ingredients butter : sugar : flour in a ratio of 3 : 4 : 7 – If in total the ingredients weighed 1, 400 grams, what did each of the other ingredients weigh ? Show your working out.**

**10/ Mr. K . A. K. Maker the Baker shared each of the 640 pies he made into 8 pieces for all his friends at a party but only 7 / 8ths were eaten in total. a) How many numerically is this ? b) As a percentage of the original 640 pies ? c) How many pieces of pies were left ? Show your working out.**

**11/ On each table, Mr. K . A. K. Maker the Baker could only fit 20 pies, how many tables did he require ? Show your working out.**

**12/ Each pie weighed 0.7 kg. How many did 640 weigh (in grams and kilograms) ? Show your working out.**

**13/ Mr. K . A. K. Maker the Baker whisked 3 , 954 egg whites. Each egg white had an original volume of 0.04 l – but once mixed, they quadrupled in size – a) what was the original total volume before mixing ? b) after mixing ?**

**14/ Mr. K . A. K. Maker the Baker needed 63 bags of sugar from the supermarket – each cost £1.80 – how much did they cost in total ? Show your working out.**

**15/ Each of the 456 strawberry tarts made required 7.8 strawberries – how many is that in total to the nearest whole number ? Show your working out.**

**Can you guess the type of cake that Mr. K . A. K. Maker the Baker is making today ? (As a clue – all the missing letters are vowels).**

**b__n**

**t__rt**

**bre__d**

**crump__t**

**bag__l**

**panc__ke**

**sc__ne**

**cook__e**

**crack__r**

**ecla__r**

**biscu__ts**

**croiss__nt**

**muff__n**

**chap__ti**

**do__ghn__t**

**b__rmc__ke**

**bague__te**

**sh __ rtbr __ ad**

**sp__nge c__ke**

**pr__fiter__les**

**p__e**

**Top and Bottom Shelf of the Oven**

**Mr. K . A. K. Maker the Baker was so busy baking that he muddled up the cakes on the top and bottom shelves of the oven. Can you help him to sort out this mess ? Add either “TOP” or “BOTTOM” to these words and phrases – which is the correct one to use ?**

**__ __ __ __ __ __ less pit**

**spinning __ __ __**

**from __ __ __ to __ __ __ __ __ __**

**get to the __ __ __ __ __ __**

**s __ __ __ ped**

**__ __ __ __ __ __ drawer**

**__ __ __ __ __ __ line**

**big __ __ __**

**__ __ __ ping**

**__ __ __ of the stairs**

**__ __ __ to toe**

**__ __ __ __ __ __ of the lake**

**__ __ __ __ __ __ out**

**get to the __ __ __**

**1/ 1750 / 500 = 3.5 x 3.5 = 12.25 hours (12 hrs, 15 mins).
2/ 3 x 1 750 = 5, 250 teaspoons
3/ 7.5 cm x 450 = 3, 375 cm = 33.75 m
4/ 2 x 450 = 900 g
5/ 6 , 000 / 12 = 500
6/ 500 / 3 x 20 = 3, 333.3 r
7/ 250 – 80 = 170
8/ a) 2 / 1000 = 0.2 % b) 2 x 20 = 40 grams
9/ First work out one part, 1, 400 / 14 = 100 grams – then proportionately distribute them : 3 x 100 : 4 x 100 : 7 x 100 = 300 : 400 : 700
10/ 640 / 8 = 80 … a) 640 – 80 = 560 b) 560 / 640 = 0.875 x 100 = 87.5 % c) 80 x 8 = 640 pie slices
11/ 640 / 20 = 32 tables
12/ 0.7 x 640 = 448 g = 0.448 kg
13/ a) 0.04 x 3 , 954 = 158.16 L b) / 0.04 x 3 , 954 x = 4 632.64 L
14/ £1.80 x 63 = £113.40
15/ 456 x 7.8 = 3557**

**Answers : bun ; tart ; bread ; crumpet ; bagel ; pancake ; scone ; cookie ; cracker ; eclair ; biscuits ; croissant ; muffin ; chapati ; doughnut ; barmcake ; baguette ; shortbread ; sponge cake ; profiteroles ; pie**

**Answers : bottomless pit ; spinning top ; from top to bottom ; get to the bottom ; stopped ; bottom drawer ; botton line ; big top ; topping ; top of the stairs ; top to toe ; bottom of the lake ; bottom out ; get to the top**

**© Jacqueline Richards 2007**