**Parson Parsnip was mad about vegetables.
He ate as many as he was able.
He had fried tomatoes for breakfast and boiled potatoes for lunch,
He liked them even better when they made a “CRUNCH !” as he munch.
Parson Parsnip cut them in pieces,
Then he mashed them and smashed them and gave them to his nieces.
Parson Parsnip loved parsnip best,
He even ate them raw when he couldn’t get the rest.**

**1/ Parson Parsnip planted a row of parsnips 50 every two metres in a field 50 metres long. How many parsnips is that ?**

**2/ Parson Parsnip’s parsnips grew at a rate of 0.2 cm every day. After 14 days – how big were they ?**

**3/ 14% of the parsnips planted by Parson Parsnip rotted – how many were left ?**

**4/ Parson Parsnip ate 4 parsnips for breakfast, 8 for lunch, 6 for dinner and 2 for supper. In one week, how many parsnips did he eat ?**

**5/ Each parsnip that he bought from the shop cost £0.23. How much did a week’s supply of parsnips cost ?**

**6/ Parson Parsnip had only one pan in which to cook 2 , 528 parsnips for a parsnip party, which fit only 4 parsnips at a time. How many times did he have to boil the pan ?**

**7/ Parson Parsnip bought 5.6 kilograms of parsnips at a cost of £0.25 per kilo. How much did he pay ?**

**8/ The next day, Parson Parsnip found the same 5.6 kg of parsnips on sale at a discount price of 12% off. How much did he pay the next day ?**

**9/ Parson Parsnip made a bowl of parsnip soup. Every bowl contained 4 parsnips and he used 340 parsnips – how many bowls of soup did this make ?**

**10/ When he went to the grocer’s shop, Parson Parsnip could only fit 35 parsnips into his bag. How many times did he have to go back to the shop with an empty bag to carry all the parsnips that he needed for the parsnip party ?**

**11/ Parson Parsnip cut 75 parsnips into 8 pieces – how many smaller pieces did he now have ?**

**12/ Parson Parsnip made a parsnip pie with 3 grams of butter (cost : £0.75 per gram) ; 8 kg of flour (cost : £0.95 per gram) ; 6 parsnips (cost – £0.23). How much did the entire pie cost ?**

**13/ Parson Parsnip invited the Quicker Vicar around for tea. He surprised Parson Parsnip with how fast he could eat parsnips – three times as fast as the Parson ! If the Parson could eat parsnips at a rate of 4 pre 5 minutes, and dinner lasted 20 minutes, how fast could the Quicker Vicar eat parsnips ?**

**14/ Parson Parsnip had three times as many parsnips as tomatoes, four times as many boiled potatoes as mushrooms and five times as many mushrooms as carrots. If he had 2 carrots, how many parsnips did he have ? How many of the other vegetables did he have ? How many vegetables did he have in total ?**

**15/ Parson Parsnip even ate parsnip ice – cream ! He had a carton of 500 ml of ice – cream and gave 2 x 120 ml spoonfuls to each of his friends – how many of his friends could he give ice – cream to ? Would that leave any in the carton at all ?**

**Take Part In The Partly Parsnips Party Game
**

**Add “part” to these words and phrases to complete the spellings.**

**_________ – time**

**_________ y**

**_________ ial**

**_________ icipate**

**_________ ing**

**_________ – owner**

**for the most _________**

**_________ ly**

**in _________**

**_________ and parcel**

**_________ payment**

**_________ company**

**take _________ in**

**_________ ake**

**de _________ ed**

**_________ ition**

**hair _________ ing**

**Should these words be snip or snap ?**

**par __ __ __ __**

**__ __ __ __ e**

**__ __ __ __ ping**

**ex__ __ __ __ ive**

**looking __ __ __ __ py**

**__ __ __ __ pet**

**newspaper __ __ __ __ ping**

**tur __ __ __ __**

**__ __ __ __ ning**

**Answers :
1/ 50 x (50 / 2) = 1 , 250
2/ 0.2 x 14 = 2.8 cm
3/ 1 250 – (1 250 / 100 x 14) = 1 250 – 175 = 1, 075
4/ 4 + 8 + 6 + 2 = 20
5/ 23 x 20 = 460
6/ 2528 / 4 = 632
7/ 5.6 x £0.25 = £1.40
8/ £1.40 – (£1.40 / 100 x 14) = £1.40 – 0.196 = £1.20
9/ 340 / 4 = 85
10/ 2, 528 / 35 = 72.2 = 73
11/ 8 x 75 = 600
12/ (3 x £0.75) + (8 x 95) + (6 x 0.23) = 225 + 760 + 138 = £ 11.23
13/ Parson – 4 x 4 = 16 / 20 minutes ; Vicar 4 x 4 x 3 48 / 20 minutes
14/ Total : 212 ; parsnips : 2 x 5 x 4 x 3 = 120 ; tomatoes : 40 ; carrots : 2 ; mushrooms :10 ; boiled potatoes : 40
15/ 500 / 40 = 12 (with 10ml remaining)**

**Answers : part – time ; party ; partial ; participate ; parting ; part – owner ; for the most part ; partly ; in part ; part and parcel ; part payment ; part company ; take part in ; partake ; departed ; partition
hair parting**

**Answers:
parsnips; snipe ; snapping ; expansive ; looking snappy ; snippet ; newspaper snipping ; turnips ; spinning**

**© Jacqueline Richards 2007**