**Paul Over and Neil Down were two aeroplane pilots, who were always flying over, up, down and around
… Usually they were found five thousand feet above the ground.**

**Neil Down called Paul Over to come and see if he could take cover …
Neil Down refused quite politely,
Saying he was doing his aeronautic homework nightly.**

**Paul Over and Neil Down were soon off flying all over town.
Paul Over was best at reading the map …
So Neil Down settled down in the back seat for a bit of a nap.**

**Neil Down asked Paul Over to slow down,
Saying his were maps were getting overthrown.**

**Paul Over pulled over in a lay – by …
To see what the problem was and ask Neil Down why.**

**pull ___ ___ ___ ___**

**___ ___ ___ ___ take**

**cliffs of D___ ___ ___ ___**

**___ ___ ___ ___ turn**

**___ ___ ___ ___ thrown**

**___ ___ ___ ___ heard**

**___ ___ ___ ___ drive**

**___ ___ ___ ___ due**

**___ ___ ___ ___ burden**

**___ ___ ___ ___ coat**

**r___ ___ ___ ___**

**___ ___ ___ ___ cloud**

**___ ___ ___ ___ and above**

**___ ___ ___ ___ done**

**four leaf cl___ ___ ___ ___**

**___ ___ ___ ___ sight**

**___ ___ ___ ___ seas**

**___ ___ ___ ___ cooked**

**___ ___ ___ ___ alls**

**c___ ___ ___ ___ ing**

**___ ___ ___ ___ draft**

**___ ___ ___ ___ cast**

**___ ___ ___ ___ growth**

**___ ___ ___ ___ laid**

**___ ___ ___ ___ powered**

**c___ ___ ___ ___ ed**

**___ ___ ___ ___ rule**

**___ ___ ___ ___ haul**

**___ ___ ___ ___ flow**

**___ ___ ___ ___ joyed**

1/ If Neil Down flew at a speed of 250 km/hour, how long did it take him to fly 1000 km ?

** 2/ If Paul Over made four stops in a 1550 km journey, at which points did he stop ?**

** 3/ If Neil Down flew twice to Athens, four times to Grenada, six times to Paris and eight times to Amsterdam :**

**a) Express this as a ratio
b) What fraction of the flights were to Grenada ?
c) What decimal of the flights were to Paris ?
d) What percentage of the flights were to Amsterdam ?**

** 4/ Neil Down bought a return ticket to Paris that should have been £199 but there was a 15 % discount. How much did he actually pay ?**

** 5/ Paul Over flew at a height of 4500 km above sea – level for most of the journey, but for 25 km, flew 15% less than that. How high was that ?**

** 6/ Only 45% of the 4500 km journey was over ground. How much was over ground and how much was over water ?**

** 7/ Paul Down originally was driving at a speed of 75 km / hour until Neil Down asked him to slow down – which he did by 15 km/hour. What fraction, decimal and percentage was this of his original speed ?**

** 8/ Neil Over overtook three helicopters and twice as many birds as clouds. If he overtook 18 clouds, how many things did he overtake in total ?**

** 9/ If Paul Down needed 45 litres of diesel to fly 500 km – how many litres of diesel did he require to fly 100 000 km ?**

** 10/ Paul Down’s aircraft had 300 seats, but only 2 / 5 ths of them were filled.**

**a) How many were empty ?
b) What fraction is this of the total number of seats ?
c) What decimal is this of the total number of seats ?
d) What percentage is this of the total number of seats ?**

**© Jacqueline Richards 2007**

**Answers :
1/ 1000 / 250 = 4
2/ 1550 / 4 = @ 387.5 @ 775 @ 1162.5 @ 1550
3/ a) Athens : Grenada : Pais : Amsterdam = 2 : 4 : 6 : 8 = 1 : 2 : 3 : 4 b) 3/ 4 / 20 = 1 / 5 th c) 6 / 20 = 0.3 d) 8 / 20 = 40 %
4/ 199 – (199 /100 x 15 = 29.85) = £169.15
5/ 4500 – (4500 / 100 x 15 = 675) = 3825
6/ a) over ground – 4500 / 100 x 45 = 2025 b) over water – 4500 – 2025 = 2475
7/ a) 15 / 75 = 3 / 15 ths b) 15 / 75 = 0.2 c) 20 %
8/ 3 + 18 + (2 x 18 = 36) = 27
9/ 100 000 / 500 x 45 = 9000 litres
10/ a) 300 / 5 x 3 = 180 seats b) 180 / 300 = 9 / 15 ths c) 180 / 300 = 0.6 d) 60 %**

**Answers :
pull over
overtake
cliffs of Dover
overturn
overthrown
overheard
overdrive
overdue
overburden
overcoat
rover
overcloud
over and above
overdone
four leaf clover
oversight
overseas
overcooked
overalls
covering
overdraft
overcast
overgrowth
overlaid
overpowered
covered
overrule
overhaul
overflow
overjoyed**