**Scot made pots, until he dropped.
The pots Scot made,
Were a roaring pottery trade.
He made them day and night as the music played.
Scot the Potter was so potty about pots,
He bought a pottery factory,
So he could make a lot.
You wouldn’t believe the pots Scot had got …
There were cups and saucers, dishes and plates,
Scot the Potter thought ceramics were great !**

**1/ It took Scot the Potter 52 minutes to make one pot. How long did it take him to make 125 pots ?**

**2/ Scot the Potter could make 5 pots per hour. Working 8 hours every day, how many pots did he make in one day, one week and then in one year ?**

**3/ It required 25 grams of clay to make every pot made by Scot the Potter. So how much clay did it require to make 104 pots ?**

**4/ Scot the Potter could only fit 35 pots on his shelves. If he had 7 pots on each shelf – how many pots is that on each shelf ?**

**5/ Scot the Potter painted his pots yellow : green : blue : pink in a ratio of 1 : 3 : 5 : 7. If he made 1, 728 pots – how many pots of each colour was there ?**

**6/ Scot the Potter made cups and saucers, dishes and plates in a ratio of 2 : 5 : 6 : 8. If he made 1 365 – how many pots of each type was there ?**

**7/ The first pot made by Scot the Potter was 5 times bigger than the plate, which was three times bigger than the jug which was twice as big as the bowl. If the bowl was 3.5 cm high, how high were the other pots ? What was the difference between the biggest and smallest pot ?**

**8/ Scot the Potter needed to take his 450 pots to market, so he asked Andy the Handyman to make some boxes. Each pot was 7.5 cm high x 5 cm wide. Work out :
a) The number of boxes required b) The size of them c) The number of pots each could carry.**

**9/ Scot the Potter sold each of his 450 pots for £4.99 each. They cost £2.99 to make – so how much revenue and how much profit did he make if he sold them all ?**

**10/ Scot the Potter dropped 17% of all his pots at the market. How many did he have left ?**

**11/ When the pot dropped by Scot the Potter rolled downhill, it rolled at a speed of 0.8 km/hour – how far did it travel in 12.5 hours ?**

**12/ One of the pots dropped by Scot the Potter dropped into three times as many pieces as the number of pots on one shelf. How many pieces is that in total ?**

**13/ Scott the Potter decorated his next batch of 450 pots with pictures of flowers : people : animals in a ratio of 2 : 3 : 5. How many of each type of pot was there ?**

**14/ At the market, Scott the Potter had 4 % of his 450 pots stolen. How many is that ?**

**15/ Scott the Potter put in his pots : sugar, coffee, teabags, biscuits and sweets in a ratio of 1 : 2 : 4 : 7 : 8. If he had 2 200 pots in total, how many pots contained the different foodstuffs ?**

**Some of Scot’s pots got broke a lot. Can you put them back ?**

**chamber __ __ __**

**coal __ __ __**

**bird – s__ __ __ ter**

**lobster __ __ __**

**melting __ __ __**

**__ __ __ – shot**

**pepper __ __ __**

**__ __ __ hole**

**flower __ __ __**

**__ __ __ tery**

**plant __ __ __**

**__ __ __ ato crisps**

**s __ __ __**

**hots __ __ __**

**__ __ __ roast**

**__ __ __ ato chips**

**__ __ __ ting shed**

**__ __ __ ter**

**__ __ __ liquor**

**__ __ __ luck**

**__ __ __ ential**

**__ __ __ assium**

**© Jacqueline Richards 2007**

**Answers :
1/ 52 x 125 = 6, 500**

**2/ a) 5 x 8 = 40 b) 40 x 7 = 280 c) 280 x 52 = 14, 560**

**3/ 25 x 104 = 2, 600 g / 1000 = 2.6 kg**

**4/ 35 / 7 = 5**

**5/ First add all ratio part = 1 + 3 + 5 + 7 = 16 then find one part by dividing : 1 728 / 16 = 108 and distribute : 108 : (3 x 108) : (5 x 108) : (7 x 108) = 108 : 324 : 540 : 756**

**6/ 1365 / 21 = 65 … 130 : 325 : 390 : 520**

**7/ a) 3.5 x 2 x 3 x 5 = 105 b) 105 – 3.5 = 101.5 cm**

**8/ a) 450 / 50 = 8 boxes (each containing 50 pots) b) 10 (rows) x 5 (columns) = width : 5 x 5 = 25 cm ; height : 7.5 x 10 = 750 cm c) 50 pots**

**9/ a) 450 x £4.99 = £2, 245.50 b) (450 x £4.99) – (450 – £2.99) = £2, 245.50 – £1, 345 .50 = £900**

**10/ 450 – (450 / 100 x 17) = 450 – 76.5 = 373.5 pots**

**11/ 0.8 x 12.5 = 10 km**

**12/ 5 x 3 = 15 pieces**

**13/ 450 / 10 = 45 = (2 x 45) : (3 x 45) : (5 x 45) = 90 : 135 : 225**

**14/ 450 / 100 x 4 = 18**

**15/ 2 , 200 / 22 = 100 ; 100 : 200 : 400 : 700 : 800**

**Answers : chamber pot ; coal pot ; bird – spotter ; lobster pot ; melting pot ; pot – shot ; pepper pot ; pothole ; flowerpot ; pottery ; plantpot ; potato crisps ; spot ; hotspot ; pot roast ; potato chips ; potting shed ; potter ; pot liquor ; pot luck ; potential ; potassium**