Sinbad The Sailor

fish-2.jpg

pirate-1.jpg1/ Sinbad the Sailor sailed approximately at a speed of 35 km/hour, when the wind was blowing and 45 km / hour when the weather was still. How long did it take him to sail a journey of 1 500 km when the wind blew for 25% of the journey ?

pirate-1.jpg2/ Sinbad the Sailor found treasure ! 150 gold coins in fact, but 20% of them fell overboard. How many were left ?

pirate-1.jpg3/ Sinbad the Sailor sailed 67 km North, 45 km West, 80 km South and 25 km East. How far did he travel in total ?

pirate-1.jpg4/ Work out the surface area of the sail on Sinbad the Sailor’s boat if it measured 75 m long and 50 m wide.

pirate-1.jpg5/ Sinbad the Sailor had a parrot on board ship that flew to the top of the ship’s mask. If he flew at a rate of 3 m per minute, and the flight took him 10 minutes, how high was the mask ?

pirate-1.jpg6/ Sinbad the Sailor’s parrot ate 5 grams of bird seed each day, how much did he eat in one month ?

pirate-1.jpg7/ Sinbad the Sailor put on board ship 5 barrels of gunpowder, but 2/5 ths of them became wet – how many were left ?

pirate-1.jpg8/ Sinbad the Sailor slipped and skidded three quarters of the way down the deck. If the deck was 120 m long, where did he land ?

pirate-1.jpg9/ Sinbad the Sailor went into the ship’s galley where the chef was making stew. If one person ate a 1.2 litre plateful, how much stew was needed for the crew of 15 men ?

pirate-1.jpg10/ Half way through the 3 000 km trip, Sinbad the Sailor landed on a desert island. How far is that ?

pirate-1.jpg Sailing

Sail or Sale ? Which is the correct one to use ?

I bought a new hat in the ____.

The boat ____ed away.


The ____ was torn.

Sinbad the ____ or ____ ed for three hours before he saw another ship.
The Queen launched a new ____ing ship.

The ship set ____ at dawn.

Sinbad the ____or ____ed close to the rocks in the wind.

Sinbad the Sailor saw a new boat for ____.

Sinbad the ____or had to pay ____ tax on his pirate’s treasure.

I stitched the ____ for 10 minutes.

pirate-1.jpg Walking The Plank

How many words, like “plank” can you think of that include the word “plan” ?

pirate-1.jpg How many words, like “walking” that include the verb “walk” ?

© Jacqueline Richards 2007

Answers :
1/ Distance in no wind = 1 500 / 100 x 75 = 1125 / 35 = 32.14 hours + Distance in wind = 1500 / 100 x 25 = 375 / 45 = 8.3 hours Answer = 40.47 hours
2/ 150 – (150 / 100 x 20 = 30) = 120
3/ 67 + 45 + 80 + 25 = 217 km
4/ 75 x 50 = 3750 square m
5/ 3 x 10 = 30 m
6/ 6 x 30 = 150 grams
7/ 3
8/ 120 / 4 x 3 = 90 m
9/ 15 x 1.2 = 18 litres
10/ 1500 km

Answers :
I bought a new hat in the sale.
The boat saiIed away.
The sail was torn.
Sinbad the Sailor sailed for three hours before he saw another ship.
The Queen launched a new sailing ship.
The ship set sail at dawn.
Sinbad the Sailor sailed close to the rocks in the wind.
Sinbad the Sailor saw a new boat for sale.
Sinbad the Sailor had to pay sales tax on his pirate’s treasure.
I stitched the sail for 10 minutes.

Advertisements
%d bloggers like this: