The Mathematic Gardening Garden Gnome and the Magic Garden Shed

ca084ado.jpg

Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems.

The gardener was hopeless at maths ! Can you help him out ? He really doesn’t know what all of these gardening sums are about !

ca084ado.jpg1/ It took 2.8 minutes for the gardener to mow 2 square metres. Each 2 square metres produced 2.5 kg of cut grass. If his lawn was 100 m wide and 100 m long, a) Work out the surface area of the lawn b) Calculate how long it took the gardener to mow it. Give your answer in minutes and hours. c) Calculate how much cut grass the lawn produced in this time.

ca084ado.jpg2/ The gardener’s shed was 3 / 5 ths of the way down the garden path. If the path was 500 m long, how far down was the garden shed ? Express this also as a fraction, decimal and percentage.

ca084ado.jpg3/ The gardener planted 500 bulbs 1.3 metres apart – how far did they stretch ?

ca084ado.jpg4/ The gardener painted the fence. Each 1 square metre required 2.5 litres of paint. How much paint did he need for a fence that was 750 m long ?

ca084ado.jpg5/ The gardener had a washing line in his garden onto which he pegged 15 socks, 5 jumpers, 6 towels and 4 pairs of trousers. What fraction of the gnome’s washing were socks ? What decimal of the gnome’s washing were jumpers ? What percentage of the gnome’s washing were towels ? What decimal of the gnome’s washing were trousers ? If it took 2.5 mins to iron each item, how long did it take him to iron the whole pile ?

ca084ado.jpg6/ The gnome planted a honeysuckle bush that grew at a rate of 18.9 cm every month. How long did it take the honeysuckle to reach 189 m high ?

ca084ado.jpg7/ The gnome counted how many birds flew to the bird table … there were 45 blue tits, 25 sparrows, 75 blackbirds and 10 magpies. Express this as a ratio. What fraction of the birds who visited his bird table were magpies ? What decimal were sparrows ? Each day, one blue tit ate 3 peanuts, each sparrow ate 8 peanuts, the blackbids ate 3 peanuts each and each magpie ate 3 worms. How much was eaten in six weeks ?

ca084ado.jpg8/ The gnome counted how many nests were in the garden hedge. There were 2 every 1.5 metres. How many birds’ nests did the 500 metre fence contain ?

ca084ado.jpg9/ The gnome kept his Wellington boots by the side of the garden shed. After a month, there was 7 cm of rain water inside of them. On average, how much rain had fallen in one week ?

ca084ado.jpg10/ The gnome saw that 45% of the flowers in his garden were blue, 35% red, 10% pink and 10 % yellow. If there were 1000 flowers in total, how many of each flower was there ?

ca084ado.jpg11/ The gnome caught one fish from the fishing pond every 2.5 hours. If he fished for 7 hours each day … 4 days a week. How many fish did he catch in one month ?

ca084ado.jpg12/ The biggest fish that the gnome caught was a trout – it was four times bigger the roach, which was 6 times bigger than the perch, which was 8 times bigger than the goldfish, which was 6.5 cm long. How long, therefore, was the trout ?

ca084ado.jpg

Garden Gnome Up The Garden Path Game

Add “garden” to complete the words and phrases.

ca084ado.jpg___ ___ ___ ___ ___ ___ grass

ca084ado.jpg___ ___ ___ ___ ___ ___ lawn

ca084ado.jpg___ ___ ___ ___ ___ ___ shed

ca084ado.jpg___ ___ ___ ___ ___ ___ gnome

ca084ado.jpg___ ___ ___ ___ ___ ___ city

ca084ado.jpg___ ___ ___ ___ ___ ___ path

ca084ado.jpg___ ___ ___ ___ ___ ___ er

ca084ado.jpg___ ___ ___ ___ ___ ___ house

ca084ado.jpg___ ___ ___ ___ ___ ___ flowers

ca084ado.jpg___ ___ ___ ___ ___ ___ ing

ca084ado.jpg___ ___ ___ ___ ___ ___ party

hanging ___ ___ ___ ___ ___ ___ca084ado.jpg

market ___ ___ ___ ___ ___ ___ ca084ado.jpger

Potty Flower Pots

ca084ado.jpg

Think of as many words that contain – “ower”, like a flower and “our”.

 ca084ado.jpg

How many words, like the garden gnome’s garden shed have a S – H – E – D hidden  inside ? Here are some example to help get you started.

hushed

pushed

rushed

fished

bashed

clashed

crashed

flashed

mashed

mushed

washed

dashed

brushed

gashed

hashed

lashed

trashed

swooshed

© Jacqueline Richards 2007

Answers :
garden grass; garden lawn; garden shed ; garden gnome; garden city; garden path; gardener; garden house ; garden flowers; gardening; garden party; hanging garden; market gardener

Answers :
1/ a) 100 x 100 = 1000 square metres b) 1000 / 2 x 2.8 = 2800 minutes = 46.6 r hours c) 1000 / 2 x 2.5 = 1250 kg
2/ 500 / 5 x 3 = 300 m
3/ 500 x 1.3 = 650 m
4/ 750 x 2.5 = 1875 litres
1/ a) 100 x 100 = 1000 square metres b) 1000 / 2 x 2.8 = 2800 minutes = 46.6 r hours c) 1000 / 2 x 2.5 = 1250 kg
2/ 500 / 5 x 3 = 300 m
3/ 500 x 1.3 = 650 m
4/ 750 x 2.5 = 1875 litres
5/ a) 15 / 30 = 1/ 2 b) 5 / 30 = 1 / 6 th c) 6 / 30 = 1/ 5 th = 20 % d) 4 / 30 = 0.13 r e) 30 x 2.5 = 75 mins
6/ 189 / 18.9 = 10 months
7/ magpies : sparrows : blue tits : blackbirds = 10 : 25 : 45 : 75 = 2 : 5 : 9 : 15
8/ 500 / 1.5 x 2 = 666
9/ 7 / 4 = 1.75 cm
10/ blue 450; red 350; 100 pink; 100 yellow
11/ 7 x 4 x 4 / 2.5 = 44.8 fish
12/ 6.5 x 8 x 6 x 4 = 1248 cm

Advertisements
%d bloggers like this: