**Jesse James The Cowboy was a real dab hand with cattle,
In fact, cattle was the only thing about which Jesse James every did prattle.
As quick as saying “jumpin’ jack rabbit” … he’d round up buffalo and shot a gun
… It didn’t take a minute for him to get everything done.
But although Jesse James did everything in a dash …
He still wasn’t really very good at maths …**

**Can you help ?**

**Jesse James Jackass Maths Quiz **

**Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems.**

** 1. Jesse James rounded up 15 cattle in fifteen minutes – so how long did it take him to round up 1 500 ?**

** 2. Jesse James’ lassoo was 5 metres long. How many times did it encircle a stump with a circumference of 0.5 m ?**

** 3. In Jesse James’ rifle, there were six bullets. Trying to catch a rabbit, he shot one bullet twice as far as his second bullet, which shot three times as far as the third, which shot four times as far as the fifth, which shot twelve times as far as the sixth – if the sixth bullet travelled 7.5 m – how far did the first travel ?**

** 4. Jesse James’ jackass drank three buckets of water every day. Each bucket contained 3 litres. How much did he drink in four weeks ?**

** 5. Jesse James’ jackass could carry only a load of 10 kg at a time. How many trips did it take the jackass to carry 1000 kg of coal from the diamond mine ?**

** 6. Jesse James’ jackass walked at a speed of 2.5 km / hour uphill and 4 km / hour downhill. If the hill was 6 km high, how long did it take him to get to the other side ?**

** 7. Jesse James stopped three times on a journey of 25 km. On average, at which points did he stop?**

** 8. Jesse James found a rattlesnake. If it rattled 4 times in 2 minutes, how many times did it rattle at Jesse James in 3 hours ?**

** 9. Jesse James bought a new saddle for his jackass, which cost $25.99 and a new horseshoe, which cost $4.99. How much change did he receive from $50.00 ?**

** 10. Jesse James liked to rodeo, but inevitably, his hat fell off ! If his hat fell off 6 times every 15 minutes, how often did it fall off in 8 hours ?**

** 11. Jesse James’ friend, Buckin’ Broncho Bill invited him around for critters. There were 50 critters on the plate … Jesse James ate 40% – how many were left for Buckin’ Broncho Bill ?**

** 12. Jesse James and his Buckin’ Broncho Bill played 100 games of cards. Buckin’ Broncho Bill won 0.6 games – so how many did Jesse James win ?**

** 13. Jesse James had a herd of 600 cattle, but 0.2 of them ran away and he sold 0.3. How many did this leave ?**

** 14. Like most cowboys, Jesse James loved steak and baked beans. If he ate steak three times a week, how often did he eat steak in one year ?**

** 15. Jesse James loved to gallop ! He galloped 54.2 km North, 67.4 km East, 23.1 km West and 1.9 km South. How far did he gallop in total ?**

**Jesse James’ Quick On The Draw Game**

**Add “quick” to complete the words and phrases.**

**__ __ __ __ __ sand**

**__ __ __ __ __ est**

**__ __ __ __ __ silver**

**__ __ __ __ __ as a flash**

**__ __ __ __ __ er**

**__ __ __ __ __ – step**

**__ __ __ __ __ – wit**

**__ __ __ __ __ on the draw**

**__ __ __ __ __ ener**

**__ __ __ __ __ en**

**__ __ __ __ __ fire**

**__ __ __ __ __ freeze**

**__ __ __ __ __ ie**

**__ __ __ __ __ lunch**

**__ __ __ __ __ change**

**__ __ __ __ __ selling**

**__ __ __ __ __ tempered**

**J – ess or ass – which is the correct one to use ?**

**exam p ___**

**happin ___**

**p___age of time **

**sadn___**

**tresp___**

**gladn___**

**l___**

**madn___**

**drinking gl___ **

**pr___ stud**

**daftn___**

**redn___**

**greyn___**

**tidin___**

**ch___ game **

**m ___ **

**clevern ___**

**gr ___**

**sungl ___ es**

**dr ___ maker**

**addr ___**

**dr ___**

**redr ___**

**dr ___ ing**

**am ___ **

**The Buck Stops Right Here**

**When the buck rabbit bumped into a fence, she quickly realised that the buck stopped right there ! How many more phrases can you think of that include the word “stop” ? **

**© Jacqueline Richards 2007**

**Answers :
1. 1500 / 15 = 100 x 15 = 1500 minutes / 60 = 25 hours
2. 5 / 0.5 = 10
3. 7.5 x 12 x 4 x 3 x 2 = 2160
4. 7 x 4 x 3 = 84 litres
5. 1000 / 10 = 100
6. (6 / 2.5 = 2.4) + (6 / 4 = 1.5) = 3.9 hours
7. 25 / 3 = 8.3 r
8. 60 x 3 x 4 = 720
9. 50.00 – (25.99 + 4.99) = $19.02
10. 8 / 4 x 6 = 12
11. 50 – (50 / 100 x 40 = 20) = 30
12. 100 – (100 / 10 x 6 = 60) = 40
13. 600 – (120 + 18) = 462
14. 52 x 3 = 156
15. 54.2 + 67.4 + 23.1 + 1.9 = 146.6 km**

**Game 2 – Answers
quick sand
quickest
quick silver
quick as a flash
quicker
quick – step
quick – wit
quick on the draw
quickener
quicken
quick fire
quick freeze
quickie
quick lunch
quick change
quick selling
quick tempered**

**Answers : happiness** ; **exam pass ; ****happiness ; ****passage of time ; ****sadness ; ****trespass ; ****gladness ; ****lass ; ****madness ; ****drinking glass ; ****press stud ; ****daftness ; ****redness ; ****greyness ; ****tidiness ; ****chess game ; mess ; cleverness ; grass ; sunglasses ; dressmaker ; address ; dress ; redress ; dressing ; amass**