Recycled Maths – The Environmentally – Friendly English Spelling and Maths Quiz.

dustbin.jpg

The Most Rubbish Quiz Ever

Write a mathematical equation to show your working out to the questions below :

dustbin.jpg1. Work out the volume of a tin can using the formula 2 II r x h if the diameter of the tin can measures 10 cm and the height is 20 cm.

dustbin.jpg2. If the litter bins are spaced 25 metres apart, and there are 75 litter bins on one road, how long is the road ?

dustbin.jpg3. Each litter bin contains 15 kg of rubbish – how much rubbish is that along one road ?

dustbin.jpg4. There are 35 crisp packets, 25 fizzy pop bottles and 15 chocolate wrappers.

a) Express this as a ratio.
b) What proportion as a fraction of the litter to be recycled are crisp packets ?
c) What proportion as a decimal of the litter to be recycled are fizzy pop bottles ?
d) What proportion as a percentage of the litter to be recycled are chocolate wrappers ?
e) If 2% of this litter blows away – how much does that leave in total ?

dustbin.jpg5. In the compost heap, there are 15 carrot peelings, 80 leaves, 45 potatoes and 30 apple cores.

a) Express this as a ratio.
b) What proportion as a fraction of the compost to be recycled is carrot peel ?
c) What proportion as a decimal of the compost to be recycled are leaves ?
d) What proportion as a percentage of the compost to be recycled are potatoes ?
e) What proportion as a percentage of the compost to be recycled are apple cores ?

dustbin.jpg6. The refuse collectors come to empty the bins and remove the rubbish three times every week. How often is that every month ?

dustbin.jpg7. Work out the weight of 75 tin cans (if each weighs 56 g) plus 30 crisp packets (each weighing 2 g) plus 18 apple cores (each weighing 3 g). Give you answer in grams and kilograms.

dustbin.jpg8. By eight o’ clock, one morning, the refuse collector in our street collected 65 kg of rubbish from number 3, 45 kg from number 5 and then 50 kg of rubbish from every house until number 21. How much rubbish is that in total ?

dustbin.jpg9. On average, how much driving does the refuse collector drive each day if his truck travels 7780 km in one week ?

dustbin.jpg10. If each newspaper recycled contains 12 pages and there are 60 in total, each newsletter contains 3 pages and there are 20 and each of the 90 wrappers contains 1 sheet of paper, how many sheets are recycled in total ?

dustbin.jpg

Empty or Full Litter Bin Quiz

Which is the correct word to use – empty or full ?

1. The Christmas cracker was __________ of surprises.

2. The was no milk left when I looked in the fridge and the milk bottle was __________ .

3. I have already __________ ed the dishwasher.

4. I knocked at the door but there was no reply. The house must have been __________ .

5. My school exercise has no more room, it is __________ of writing.

6. I had to get a taxi because the car was completely __________ up.

7. He made an __________ promise that he would love her forever.

8. Although I __________ ed out my pockets, I still couldn’t find the door key.

9. The letter was __________ of Birthday wishes.

10. I had to pack a second suitcase because the first was __________ .

dustbin.jpg

The Clockwise and Anti – Clockwise 

“RE” – cycle Game

All of these words miss two letters – R and – E, but which way around should they go ? Recycle the re – in these words, which way around should it be ? RE or ER

___ ___action

ent___ ___

___ ___ratic

p___ ___sent

st___ ___tch

___ ___a

rev___ ___sal

___ ___adicate

___ ___ward

___ ___voultionary

___ ___volt

___ ___vise

cor___ ___ct

___ ___view

___ ___as___ ___

___ ___venue

___ ___osion

___ ___st

h___ ___self

___ ___signation

___ ___ror

___ ___v___ ___t

___ ___rand

___ ___vitalised

___ ___tired

dustbin.jpg

How many different types of “cycle” can you think of ? Example – seasons cycle.

dustbin.jpg 

Bio – Degradable

What does the prefix “bio” mean ?
When is it used ?
List as many words as you can think of where the prefix “bio” is used ?

Answers :
1. 2 x 3.14 x 5 x 20 = 682 cubic cm
2. 25 x 75 = 1875 m
3. 15 x 1875 = 28125
4. a) choc : pop : crisps 15 : 25 : 35 = 3 : 5 : 7 b) 35 / 75 = 7 / 15 c) 25 / 75 = 1 / 3 = 0.3 d) 15 / 75 = 0.2 = 20% e) 75 / 100 x 2 = 1.5 %
5. a) carot : apple : potato : leaves 15 : 30 : 45 : 80 = 3 : 6 : 9 : 16 b) 15 / 170 = 3 / 34 c) 80 / 170 = 8 / 17 ths d) 45 / 170 = 26% e) 30 / 170 = 3 / 17 ths
6. 3 x 4 = 12
7. (75 x 56) + (30 x 2) + (18 x 3) = 4 200 + 60 + 54 = 4314 g = 4.314 kg
8. 65 + 45 + (8 x 50 = 400) = 510 kg
9. 7780 / 7 = 1111.42
10. 90 + (20 x 3) + (60 x 12) = 150 + 720 = 870 sheets

Answers :
1. The Christmas cracker was full of surprises.
2. The was no milk left when I looked in the fridge and the milk bottle was empty.
3. I have already emptied the dishwasher.
4. I knocked at the door but there was no reply. The house must have been empty.
5. My school exercise has no more room, it is full of writing.
6. I had to get a taxi because the car was completely full up.
7. He made an empty promise that he would love her forever.
8. Although I emptied out my pockets, I still couldn’t find the door key.
9. The letter was full of Birthday wishes.
10. I had to pack a second suitcase because the first was full.

Answers :
reaction
enter
erratic
present
stretch
era
reversal
eradicate
reward
revoultionary
revolt
revise
correct
review
eraser
revenue
erosion
rest
herself
resignation
error
revert
errand
revitaliseed
retired

Advertisements
%d bloggers like this: