**Tin Can Alley was just off Twenty – Second Street,
It was where all the best policemen had their beat.
You could hear tin cans, as they kicked them with their feet !
There were hotdog stands and taxis, too,
As well as tin cans, that rattled as they flew !**

**Write a mathematical equation to show your working out to the following math problems.**

**1/ Tin Can Alley was 55 metres long … if a policeman walked 3 / 5 ths down it, how much further did he have to walk ?**

**2/ Tin Can Alley had 15 tall sky – scraper buildings … each with 40 windows. If one tin can was placed on each of the windows, and 78 % fell off … how many tin cans were left on the windows ?**

**3/ Tin Can Alley had one litter bin every 8 metres. How many litter bins were there in 880 m ?**

**4/ A tin can was kicked 4 m down Tin Can Alley, 6 m West along 22nd Street, 34 m East across 21st Street, 67 m North to the Boulevard. How far in total did the tin can travel ?**

**5/ Tin Can Alley had 90 lamp lights, each 25 m apart – how long does that make Tin Can Alley ? 15% of the lamplights were switched off – how many were on ?**

**6/ Tin Can Alley had traffic lights that flashed red, amber, green 8 times in 5 minutes – how often is that in one day ?**

**7/ Tin Can Alley had a pelican crossing with 15 stripes, each 1.25 metres wide. How wide ws Tin Can Alley, therefore ?**

**8/ In Tin Can Alley, lived 3 tramps … Jack slept for 5 hours a day, Fred for 15 hours and another, Bob, for 10 hours. Express this as a ratio. What fraction of the total hours slept did Jack sleep ? What decimal of the total hours slept did Fred sleep ? What percentage of the total hours slept did Bob sleep ?**

**9/ The hotdog stand on Tin Can Alley sold 500 hotdogs a day for $1.20 – how much revenue did it make in one week ?**

**10/ Tin Can Alley had a newspaper stand which sold 600 newspapers. 6% of them blew away in the wind. How many does that leave ?**

**11/ Along Tin Can Alley, in one hour, drove 15 cyclists, 25 pedestrians, 35 cars and 5 trucks. How many things in total travelled down Tin Can Alley ? What fraction of the total vehicles were cyclists ? What decimal of the total vehicles were cars ? What percentage were pedestrians ? What fraction were trucks ?**

**12/ On Tin Can Alley, there were 150 taxis – 45% of them parked – how many is this ?**

**The tin can has been kicked from out of these words. Can you put it back ? Add “can” to complete the spellings. Can you think of an example in a sentence where this “can” word “can” be used ?**

**Tin Man “Tin” – “Can” Spelling Activity**

**The tin can has been kicked from out of these words. Can you put it back ? Add “tin” to complete the spellings. Can you think of an example in a sentence where be used ?**

**Fifth Avenue**

**Add the letters A – V – E to complete the words :**

**h ____ _____ ____**

**gr ____ _____ ____**

**br ____ _____ ____**

**r ____ _____ ____**

**r ____ _____ ____ n**

**p ____ _____ ____**

**p ____ _____ ____ ment**

**depr ____ _____ ____ d**

**kn ____ _____ ____**

**g ____ _____ ____**

**sl ____ _____ ____**

**sl ____ _____ ____ ry**

**concl ____ _____ ____**

** autocl ____ _____ ____**

**sh ____ _____ ____**

**sh ____ _____ ____ r**

**w ____ _____ ____**

**w ____ _____ ____ length**

**s ____ _____ ____**

**n ____ _____ ____ l**

**Answers : candy ; candid ; Cantonese ; canary ; cancelled ; candlelight ; candle ; candidate ; candour ; hurricane ; cantering ; scanner ; walking cane ; canine ; cannibal ; cannonball ; canneloni ; canister ; cannula ; cancerous**

**Answers :
1/ 55 – (55 / 5 x 3 = 33) = 22
2/ (15 x 40 = 600) – (600 / 100 x 78) = 600 – 468 = 132 tin cans
3/ 880 / 8 = 110
4/ 4 + 6 + 34 + 67 = 111 m
5/ a) 90 x 25 = 2250 m b) 90 – (90 / 100 x 15 = 13.5 = 14) = 76
6/ 24 x 60 / 5 x 8 = 2304
7/ 15 x 1.25 = 18.75 m
8/ a) Jack : Bob : Fred = 5 : 10 : 15 = 1 : 2 : 3
b) 5 / 30 = 1 / 6 th
c) 15 / 30 = 1 / 2 = 0.5
d) 10 / 30 = 1 / 3 = 33 %
9/ 500 x 1.20 x 7 = $4200
10/ 600 – (600 / 100 x 6 = 36) = 564 newspapers
11/ a) 15 + 25 + 35 + 5 = 80 ; b) 15 / 80 = 3 / 16 ; c) 25 / 80 = 31.25 % ; d) 5 / 80 = 1 / 16th
12/ 150 / 100 x 45 = 67.5 taxis**

**Answers : tinfoil ; tinker ; tinted ; stinking ; tin hat ; tincture ; tin god ; tinful ; tingle ; tin plate ; tin whistle ; tin soldier ; tinned peaches ; sting ; tin opener ; tinsel ; tinnitus ; tinder ; tincture ; tinea; tinted**