**The run away runner bean ran so fast, in a race he never once came last..
As the run away runner bean went jogging past,
All that was seen was a 100 miles an hour green splash.
The run away runner bean ran over the hill …
The last I heard, he was running still.
The run away runner bean didn’t stop …
No wonder it was known as the most light – footed veg in the crop.
He ran so fast that his shorts started to drop !
The run away runner bean sweat rather a lot …
Very soon, he was soon overcooked …
And every one of his buttons had become unhooked !
He longed for a quiet, cool life in a freezer,
Which he considered would be considerably easier !**

**Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems. (Give your answers to two decimal places).**

**1. If he ran at a speed of 2.5 km/hour, how long did it take the run – away runner bean to complete a 26 km marathon ?**

**2. One tin contained 27 runner beans … so how many runner beans were contained in 15 tins ?**

**3. Work out what one quarter of a runner bean would measure, if it was originally 12 cm long.**

**4. One bush grew 39 runner beans, so how many would be left if 0.3 of them fell off the bush ?**

**5. The runner bean bush grew at a rate of 2 cm per week -if it was originally 45 cm high, how high did it become after 3 months ?**

**6. The farmer pruned the runner bean tree by 10% – how high did that make the tree ? Round off your answer to the nearest whole number in cm.**

**7. In the market, if runner beans sold at a price of £0.75 per kilo, how much would 5 kilograms cost ?**

**8. The supermarket was selling frozen runner beans at a discount price … 20% off the usual £1.99 per packet. How much is that ?**

**9. I made a beanfeast with 600 beans (broad : green : runner beans), in a ratio of 1 : 3 : 5. How many of each were there ?**

**10. I shared these beans between 6 dinner guests – how many did each receive as a portion ?**

**Explain away these words in a sentence … Straight away, put the “away” back into these words where it has run away. Fire Away !**

**Jack and the Beanstalk “Been” or “Bean” ? Game **

**1. It has ________ ages since we last saw you.**

**________pole.**

**4. Jack climbed a ________stalk.**

**5. The cake should be cooked, the oven has ________ on since 3 o’ clock.**

**6. I added ________sprouts to the recipe.**

**7. These green ________ s are over – cooked.**

**8. The Sun hasn’t ________ shining at all today.**

**9. I like the taste of broad ________s best.**

**10. There has ________ so much snow outside, I think there’s enough for a snowman.**

**11. It was a cheap shirt reduced in the sale because it had ________ torn.**

**12. He’s a lively chap – full of **

**________ s !**

**Answers :
1. 26 / 2.5 = 10.4 hours
2. 27 x 15 = 405
3. 12 / 4 = 3 cm
4. 39 – (39 / 3 = 13) = 26
5. 45 + (2 x 4 x 3 = 24) = 69 cm
6. 69 – (69 / 100 x 10 = 6.9) = 62.1 cm = 62 cm
7. 0.75 x 5 = £3.75
8. 1.99 – (1.99 / 100 x 20 = 0.398) = £1.59
9. 600 / 8 = 75 therefore, 75 : 225 : 375
10. 600 / 6 = 100**

**Jack and the Beanstalk Answers :
1. It has been ages since we last saw you.
2. I grew a bean caper.
3. He was so tall – a real beanpole.
4. Jack climbed a beanstalk.
5. The cake should be cooked, the oven has been on since 3 o’ clock.
6. I added beansprouts to the recipe.
7. These green beans are over – cooked.
8. The Sun hasn’t been shining at all today.
9. I like the taste of broad beans.
10. There has been so much snow outside, I think there’s enough for a snowman.
11. It was a cheap shirt reduced in the sale because it had been torn.
12. He’s a lively chap – full of beans !**

**© Jacqueline Richards 2007**