Bernard the Saint Bernard Dog was fantastic at yodelling,

In fact, he burst into song, whenever he heard a cow bell ring.

Bernard the Saint Bernard Dog every had musical feet,

When he went hiking in the Alps,

This furry footprints rang out with a musical beat.

But Bernard the Saint Bernard Dog didn’t know what to sing about,

He usually woke up all the sheep every time he gave a shout !

Bernard the Saint Bernard Dog had the most remarkable collar,

Which flashed on and off magically, every time he gave a holla !

He yodelled in the morning, he yodelled at night,

His yodelling sounded as though his trousers were too tight !

Bernard the Saint Bernard Dog practised quite out of tune,

In fact, his vocal chords soon became croaky

… and his yodelling more like a croon.

**Grrr !**

**How many words can you think of that growl like Bernard the Saint Bernard dog ? Example – “gr”ow**

. **Woof !**

Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems.

1. If it took Bernard the Saint Bernard Dog one hour to walk 2.5 km uphill, how long did it take him to get upto the top of a mountain peak 75 km high ?

2. Bernard the Saint Bernard Dog had a barrel containing one litre of brandy around his neck. If he drank 50 mls every 2.5 km, how far did he walk before the barrel of brandy became empty ?

3. Bernard the Saint Bernard Dog made 1000 muddy footprints in the snow, but when there was a snow storm, 85 % were washed away – how many were left ?

4. Bernard the Saint Bernard Dog took a picnic on his mountain hike of 100 doggy biscuits. He ate three every hour – how long did his walk take before he ran out of biscuits ?

5. Bernard the Saint Bernard Dog woofed loudly every 15 minutes – how many woofs did he bark in this time ?

6. Bernard the Saint Bernard Dog lost the bell off his dog collar. He walked 45 km North, 25 km East, 30 km West and 10 km South looking for it. How far did he walk in total ?

7. Bernard the Saint Bernard Dog sang 250 notes – 45 % of them were high notes and the remainder were low notes. How many of each is that ?

8. Bernard the Saint Bernard Dog met a flock of 300 sheep, but he scared 60% of them away – how many were left ?

9. Bernard the Saint Bernard Dog met a huge grisly bear and they had a picnic together. The bear ate most of the 150 sandwiches, of course ! If Bernard ate 30% how many did he and the bear eat ?

10. Bernard the Saint Bernard Dog collected flowers. In one square metre, he collected three tulips and 8 daffodils. If the field on the hillside measured 5 km wide x 3 km long, how many flowers did he collect ?

Bernard the Saint Bernard Dog’s “Burr and Ber” Bear Hug Game

Which is the correct one to use – bur ? or – ber ?

Which is the correct word to use – pu ? – po or – poo ?

The Yodelling Spelling Game

Add either “ye”, “ya” or “yo” to complete the spelling of the following words :

* Teacher’s note – You could combine this with a geography lesson on the European Alpine regions. The English component of the session will be to practise “Y” pronunciation by comically singing this Alpine song.

Answers : puppy dog pontoon politics pooch puddle polite pure poncho pupil purge poor puppy fat spoon purchase pore pupillage police pouring cream purple popular pork chop purloin purify puritanical pursue purpose ponder purport North pole purse duckpond purring cat purview pomegranate pursuit pompadour purposeful pony pool puree polo poliomyelitis pollution

© Jacqueline Richards 2007

Answers : burrow; iceberg; burp; burn; burglar; burden; burgess; bereavement; burble; beret; burial; cyber; bursary; berth; burly; berry; burnt; burgomaster; burlesque; burnet; bursa

Answers : 1. 75 / 2.5 = 30 hours; 2. 1000 / 50 x 2.5 = 50 km; 3. 1000 – (1000 / 100 x 85 = 850) = 150; 4. 100 / 3 = 33.3 hours; 5. 33.3 x 4 = 133.33; 6. 45 + 25 + 30 + 10 = 110 km; 7. High – 250 / 100 x 45 = 112.5; Low – 250 – 112.5 = 137.5; 8. 300 – (300 / 100 x 60 = 180) = 120; 9. Bernard – 150 / 100 x 30 = 45 / Bear – 150 – 45 = 105; 10. 5 x 3 = 15 therefore, tulips – 3 x 15 = 45, daffs – 8 x 15 = 120