On Safari

zebra4.jpg

The zebra went on safari,

He really loved to holiday in the Sun,

But when he saw the size of the rhinocerous,

He turned around and came back home !

The zebra pitched up his tent,

He noticed that the snakes were truly bent.

On safari, the zebra took a ride in a jeep

(Because there were only three tyres,

The tickets were cut – price and cheap !).

The zebra on safari, took snapshot pictures of the jungle,

He was hungry that he ate his picnic quick,

And had to go find some mushroom fungal.

On safari, the zebra met a lion,

Who asked him if he had some stripy socks he could try on.

The chimpanzee came to tea every day,

Wishing the zebra a happy holiday away. “Will you come back next week too ?”

(The tickets are selling three for the price of two).

Jeep Trip

zebra4.jpg 1. If the zebra took 70 snapshots, 1 : 2 : 4 of tigers, lions and cheetahs, how many of each is that ?

zebra4.jpg 2. The zebra left 100 footprints in the sand, but 30 % washed away in the rain. How many were left ?

zebra4.jpg 3. The zebra took a flask that contained 2 litres of tea. How many 150 ml cups could he drink from the flask ?

zebra4.jpg 4. The zebra’s jeep travelled at a speed of 75 km / hour. How long did it take to reach the oasis, 200 km away ?

zebra4.jpg 5. The zebra was 2 / 5 ths of the height of the giraffe. If the giraffe was 5.8 m tall, how high was the zebra ?

zebra4.jpg 6. The zebra met a lion and they decided to have a race to see how many coconuts they could find. The lion found 20% more than the zebra, who found 120. How many did the zebra find ?

zebra4.jpg 7. The zebra paid £25 per night to stay in his hotel. If he stayed two weeks, how much did he pay ?

zebra4.jpg 8. The zebra followed the tracks made in the sand on the road by the jeep. They went over 8 pebbles in 3 minutes – how many pebbles is that in 10 hour journey ?

zebra4.jpg 9. The zebra stopped for snacks for 10 minutes. What fraction, decimal and percentage is this of his 3 hour journey ?

zebra4.jpg 10. The zebra bought a new pair of sunglasses for £2.99 for his safari holiday. How much change did he receive from £10.00?

zebra4.jpg 11. The zebra lost his map, so wasn’t able to see which way to go. If he travelled 8 km away from his route, what fraction, decimal and percentage is this of his 80 km safari ?

zebra4.jpg 12. The zebra collected 45 oranges of the way – and ate one – eighth on the way home. How many does that leave for his evening meal ?

zebra4.jpg 13. The zebra collected 80 lemons, but he dropped one every 15 m on his way home. If his journey home was 2 km, how many lemons did he have left for his evening meal ?

zebra4.jpg 14. The zebra paid £4.50 for his trip in the jeep. How much change did he receive from £5.00 ?

zebra4.jpg 15. What fraction, decimal and percentage of the tyres were working on the zebra’s jeep ?

zebra4.jpg

So Far So Good  

How many words can you think of, like “sa -far – i” contain the word ” far ? Example – farthest.

© Jacqueline Richards 2007

Answers : 1. 70 / 7 = 10 : 20 : 40; 2. 100 – 30 = 70; 3. 2000 / 150 = 13.33r; 4. 200 / 75 = 2.6 r hours; 5. 5.8 / 5 x 2 = 2.32 m; 6. 120 + (120 / 100 x 20 = 24) 144; 7. 25 x 14 = £350; 8. 10 x 60 / 3 x 8 = 160; 9. 10 / 180 = 1 / 18th; 0.05r; 5%; 10. 10 – 2.99 = £7.01; 11. 8 / 80 = 1 / 10th; 0.1; 10%; 12. 45 – (45 / 8 = 5) = 40; 13. 2000 – (2000 / 15 = 133.3) = 1866.7; 14. 5 – 4.5 = £0.50; 15. 3/4 = 0.75 = 75%

Advertisements
%d bloggers like this: