**Monseigneur Money Spider was out of cash,**** **

**So he nipped to the bank as quick as a flash.**

**At the cashpoint, there was an enormous queue,**

**So instead of waiting, above the heads of the people he flew.**

**At school, he’d spent some time studying bank robbery,**

**As an apprentice money spider in drainpipes, so he was quite slobbery.**

**Monseigneur Money Spider might have only been three millimetres tall,**

**But it didn’t stop him scaling the bank walls at all.**

**(He’d do anything when his bank balance was so small ! ).**

**Monseigneur Money Spider span a thread rather long,**

**He hoped that to carry his weight, it would be quite strong.**

**He abseiled down the front of the door,**

**And aimed for the letterbox, just above the floor.**

**Although he weighed his weight in gold,**

**He often got lost in the bank notes’ folds.**

**Being only one hundredth of a gram, he’d never break the bank …**

**There was only enough meat on him to spin a spidery web as he sank !**

**But Monseigneur Money Spider needed a hand,**

**In helping him to decide on which cash bag to land.**

**Within a minute, he was in the main vault …**

**Before long, he’d crawled over a million pounds,**

**(Everyone said it was the cashier’s fault !).**

**On some of the bank notes, the ink was still wet,**

**Which he found as he multiplied his capital net.**

**But even this didn’t stop Monseigneur Money Spider,**

**The Bank Manager’s calculating pet.**

**Monseigneur Money Spider’s Million Pounds Maths Quiz**

** 1. If Monseigneur Money Spider could climb over one money bag in 14 minutes, how many could he climb over in 2 hours and 20 minutes ?**** **

** 2. Monseigneur Money Spider knocked off the top four coins in a pile of 20 – what fraction, decimal and percentage of the coins in the pile fell onto the floor ?**

** 3. Monseigneur Money Spider made a deposit of 15 % of his monthly income. If he earned £1 , 260 per month, how much was the deposit ?**

** 4. Monseigneur Money Spider’s bank reserve had five times as much as he earned in one year. If he earned £12 , 000 spidery cobwebs per annum, how many spidery cobwebs were in his bank reserve ?**

** 5. Monseigneur Money Spider’s account had £5 000 in it but he made a £100 bank withdrawal. How much was left ?**

** 6. With the 12% interest rate that his savings accrued over the following twelve months, how much was in his account the next year ?**

** 7. Monseigneur Money Spider wrote a cheque in spidery hand – writing which the bank manager couldn’t read. Write the following figure numerically : three million, sixty five hundred thousand and thirty – four.**

** 8. Monseigneur Money Spider dodged through the keyhole in the vault door which was 12 times bigger than him. If the keyhole was 4 cm high, how big was Monseigneur Money Spider ? Give your answer in cm and mm.**

** ****9. Monseigneur Money Spider got stuck in his web for 0.4 of the time that he spent in the bank. If his bank escapade took 9 hours,** **a) In hours, how long was he stuck ? Give your answer as a decimal and in hours / minutes.****b) In the lowest denominator, what fraction of the time was he stuck ?****c) What percentage of the time was he unstuck and able to crawl around ? Give your answer as a decimal and in hours / minutes.**

** ****10. Monseigneur Money Spider crawled underneath the bank vault door … he was narrowly missed by 6 feet ! If there were 20 cashiers, what fraction, decimal and percentage of their feet almost trod on im !****Monseigneur Money Spider The Bank Robber Game ****What things can you bank on that Monseigneur Money Spider saw on his adventurous travels ? Can you guess – put the “bank” back into these words where Monseigneur Money Spider stole them?**** **

**Dedicated to my bank manager, who loves splatting money spiders.**** **

**© Jacqueline Richards 2007**

**Game 1 Answers :**** **

**1. 1.25 (50 / 2) = £31.25****2. 31.25 + (31.25 / 100 x 2 = 0.625) = £31.87** **3. 500 / 25 = 20****4. One part = 300 / (2 + 3 + 5 = 10) = 30 therefore, 60 : 120 : 150****5. 500 / 2 = 250 mins / 60 = 4.16 hrs.****6. 60 x 5 = 300 spins****7. 15 x 50 = 750 cm****8. a) 30 x 2.5 = 75 hrs****b) 75 / 8 = 9.375 days****c) 75 x 5 = £375****d) Friday the following week****9. 12 x 3 = 36****10. Flies x time = 1.2 (24 x 7 / 3 x 4) = 268.8 moths****11. (2 x 3.14 x 50) x 2 = minutes**

**12. 15 x 4 = 60**

**Game 2 Answers : BANK MANAGER ; CASHIER ; MONEY LENDER ; TELLER ; SHOP ASSISTANT ; LEPRICAUN ; SUPERMARKET MANAGER**** ****Game 3 Answers : thread; glue to fix his broken web; fly spray; needle; a pair of scissors; feather duster to sweep up all the old cobwebs**

**Game 4 Answers : mongoose ; demon ; sermon ; mongrel ; monstrous ; monument ; monster ; monograph ; monologue ; Monarch ; monkey nuts ; monetary ; month****Game 5 Answers :****1. 10****2. 4 / 20 = 1 / 5 th = 0.2 = 20%****3. 1260 / 100 x 15 = £189****4. 12 000 x £60, 000****5. 5 000 – 100 = £4 900****6. 4900 + (4 900 / 100 x 12 = 588) = £5 , 488****7. 3, 650, 034****8. 4 / 12 = 0.33 cm = 3.3 mm****9. a) 9 / 10 x 4 = 3.6 hours (3 hrs 36 mins); b) 2 / 5 ths ; c) 9 / 5 x 3 = 5.4 hours (5 hrs 24 mins)** **10. 6 / (20 x 2) = 6 / 40 = 3 / 20 = 0.15 = 15 %****Game 6 Answers : Answers : bank note ; bank manager ; river bank ; grassy bank ; bank reserve ; Federal bank ; bank deposit ; bank withdrawal ; bankrupt ; bankruptcy ; banker ; data bank ; bank**

**cheque ; bank rate ; break the bank ; blood bank ; bank book ; bank roll ; bank holiday ; banking ; left bank ; Jodrell Bank ; savings bank ; sperm bank ; co – operative bank ; commercial bank ; bank robber**