Monseigneur Money Spider loved to go to the park …

He thought it was great fun.

He waited until after dark and webs bigger than anyone.

Monseigneur Money Spider dangled by a thread,

He abseiled down the slide and bounced onto the riverbed.

Monseigneur Money Spider quickly scaled back up, And swang on the bushes by the brook.

Monseigneur Money Spider’s spidering was so quick,

He even performed fantastic magic tricks.

Next, Monseigneur Money Spider knit a trampoline,

He orbited off towards the universe,

And since then has never been seen !

Monseigneur Money Spider might not have been at all that tall,

But he still span faster than the roundabout without one single fall !

Very soon, his head was in such a spin,

He didn’t know whether he was out or in !

On his trapeze as the wind blew,

He circled a tree … and apples, too.

He only wished he could play bat and ball,

But being a money spider, he was too small !

1. If the slide was 5 metres high, and Monseigneur Money Spider span a thread that took him one – third of the way down the steps, how long was the thread ?

2. If the roundabout span 3 times per minute and Monseigneur Money Spider span 15 times that fast, how many spins did he spin in

a) One minute ?

b) Five minutes ?

c) One hour ?

3. Monseigneur Money Spider span a web that was 5 % of the surface area of the swing. If the swing measured 50 cm wide and 60 cm long,

a) What was the surface of the swing ?

b) What was the surface area of the web ?

4. Monseigneur Money Spider bounced 10 times on his web in 3 minutes, how many times did he bounce in

a) Five minutes ?

b) One hour ?

c) One day ?

5. Monseigneur Money Spider made a web that measured 70 cm wide x 90 cm long. After the rain, there was a hole that was 30% that size.

a) What was the surface area of the web ?

b) What was the surface area of the hole in the web ?

6. In one day, Monseigneur Money Spider caught in his web, 1 butterfly, 5 bluebottle flies, 10 greenflies and 15 fleas.

a) Express this as a ratio.

b) How many flies did he catch in total ?

c) What fraction of the flies he caught were bluebottle flies ?

d) What decimal of the flies he caught were greenflies ?

e) What fraction of the flies he caught were butterflies ?

f) What percentage of the flies he caught were fleas ?

Game 7 Answers :

1. 500 / 3 = 166.6 cm

2. a) per min = 3 x 15 = 45 b) per 5 mins = 45 x 5 = 225 c) per hour = 45 x 60 = 2 700

3. a) 50 x 60 = 3 000 sq cm b) 3 000 / 100 x 5 = 150 sq cm

4. a) 10 / 3 x 5 = 16.6 b) 16.6 x 12 = 199.99 c) 199.99 x 24 4 788.9997

5. a) 70 x 90 = 6 300 sq cm b) 6 300 / 100 x 30 = 1 , 890 sq cm 6. a) 0.2 : 1 : 2 : 3 b) 31 c) 5 / 31 d) 10 / 31 = 0.322 e) 1 / 31 f) 15 / 31 = 48.3 %

Â© Jacqueline Richards 2007

Dedicated to my bank manager, who loves splatting money spiders.