In’ jun Joe In The Blue Lagoon

croc-1.jpg

In’ jun Joe went fishing one day, he wanted to see how many fish he could catch in the bay. He did catch a few, but some swam away. In’ jun Joe brought his rod and net, just to see how many tiddlers he could get. Although, he didn’t expect there to be a hole, I bet. In’ jun Joe had a can of worms, inside they wriggled and squiggled and squirmed. In’ jun Joe put one on the line, then sat back awaiting, whistling a tune, just to pass the time. He fell asleep because the blue lagoon was so hot, after an hour, he looked to see what he’d got. What a surprise ! He couldn’t believe his eyes, inside the net there were twenty fish (and french fries !). In ‘ jun Joe counted his catch … fifty piranhas, a tortoise and a jellyfish (He wondered if they’d all fit in his dish !). In’ jun Joe thought he’d save them till later, he hadn’t even spotted the approaching alligator. When he looked around, he saw him crawling on the ground ! In ‘ jun Joe cried “Watch out ! There is an alligator hunting about !”. Whilst he had fallen asleep, one or two snakes also started to creep from the deep. “Yikes !”, yelled Joe, scarpering off, he jumped in his canoe and quickly took off ! The river rapids weren’t that far away, his canoe boat tossed and started to sway. Clinging onto one of the oars, In ‘ jun Joe navigated some more. Luckily he managed to avoid the rocks, and glided safely into the docks.fish-2.jpg The Piranha Maths Quiz

Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems.

croc-1.jpg 1. If In ‘ jun caught 200 piranha fish in his net and 0.8 swam away, how many were left ?

croc-1.jpg 2. If In’ jun Joe caught one fish every 20 minutes, how long did he fish to catch 10 ? Give your answer in minutes and hours.

croc-1.jpg 3. In ‘ jun Joe put a new line on his fishing rod measuring 2.5 m. 70% of this line was on the reel. How long was the bit he used to catch fish ?

croc-1.jpg 4. In’ jun Joe saw two snakes every 3 hours. How many did he spot in 9 hours ?

croc-1.jpg 5. In’ jun Joe noticed that the snake was one – fifth of the size of the alligator. How long was the alligator, if the snake measured 1.2 m ?

croc-1.jpg 6. If In ‘ jun Joe’s canoe travelled at a speed of 50 km / hour, how long did he take to reach the dock, 200 km away ?

croc-1.jpg 7. In’ jun Joe’s canoe crashed into 15 rocks every 20 km, how many rocks did he crash into in total along the journey ?

croc-1.jpg 8. In’ jun Joe’s alligator fancied a late night bite – and chomped off 80 cm off the end of In’ jun Joe’s canoe. If his canoe measured 3 m long, how much was left ?

croc-1.jpg 9. In’ jun Joe had 500 worms in his can. He used one every five minutes. How many worms were left after 9 hours fishing ?

croc-1.jpg 10. In ‘ jun Joe used a rope 175 cm long to tie his canoe. The knot used 17.5 cm of this amount. What fraction, decimal and percentage is that ?

croc-1.jpg 11. In ‘ jun Joe’s map said that there was a footpath between the jungle and the lagoon. On the map is was 12 cm long. If 1 cm was 0.5 km, how long was it really ?

croc-1.jpg 12. If in In’ jun Joe’s net there were 3 jellyfish and 9 piranhas, what was the ratio ?

croc-1.jpg 13. The oar on In ‘ jun Joe’s canoe measured 3 m long but 0.2 snapped off. How long was it then ?

croc-1.jpg 14. In ‘ jun Joe went fishing five days a week for four hours every day. If he slept one tenth of this time,

a) How long did he spend by the lagoon in total in one week ?

b) How long did he spend sleeping in one day ? Give your answer in minutes and hours.

c) How long did he spend sleeping in one week ? Give your answer in minutes and hours.

d) Give the sleeping : fishing time (per day in minutes) as a ratio.

e) What decimal and percentage of the time by the lagoon was he asleep ?

croc-1.jpg 15. In’ jun Joe ate 0.4 of the 60 fish he caught as soon as he got back to his teepee. How many were left for the next day ?

croc-1.jpg

In’jun Joe’s Fort

Write ten sentences including the word “fort” and the word “fought”  – do you know the difference ?

© Jacqueline Richards 2007

Answers :

1. 200 / 10 x 8 = 160

2. 10 x 20 / 60 = 3.3 hours = 3 hours and 20 mins

3. 250 – (250 / 100 x 70 = 175) = 75 cm

4. 2 x (9 / 3) = 6

5. 1.2 x 5 = 6m

6. 200 / 50 = 4 hours

7. 15 (200 / 20 = 10) = 150

8. 300 – 80 = 220 cm

9. 500 – (12 x 9 = 108) = 492

10. 1/10th = 0.1 = 10%

11. 12 x 0.5 = 6 km

12. 1 : 3

13. 300 – (300 / 10 x 2 = 60 cm) = 240 cm

14. a) 20 hours b) 4 / 10 = 0.4 hours = 24 mins c) 24 x 7 = 168 mins = 2 hrs 40 mins d) 24 : 216 mins e) 0.11 r = 11.11 r % 15. 60 / 10 x 4 = 24

Advertisements
%d bloggers like this: