**When Speedy Gonzales went to Dallas, he wasn’t sure of the way, but he was sure it was by Charlie’s. It was a good job that he went quick, because he might have become stuck or sick. Speedy Gonzales took a wrong turn, and very soon, ended up in Everton. Speedy Gonzales was so fast, you could hardly see him as he went speeding past.**

**Speedy Gonzales’ Fastest Ever Quiz**

**Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems.**

** 1. Speedy Gonzales was as quick as a shot. If he fired 20 bullets but only 5% of them hit the target, how many missed ?**

** 2. Speedy Gonzales was as fast as an arrow. If the arrow was 75 cm long and snapped into three pieces, how long was each piece ?**

** 3. Speedy Gonzales walked at such a fast pace that he travelled 1 km in 10 minutes. How long did it take him to travel 200 metres ?**

** 4. Speedy Gonzales held the door fast with a key. If the door opened and shut 4 times in 3 minutes, how many times did it open and close in one hour ?**

** 5. Speedy Gonzales fastened his coat zip three – quarters. If the zip was 80 cm long, how much was open ?**

** 6. When Speedy Gonzales was driving his truck (which usually drove like billy – o), the wheels stuck fast. If his truck wheels were 125 cm wide in diameter, how deep was the mud if only 88 cm could be seen ?**

** 7. Speedy Gonzales went on a fast. He didn’t eat for 14 hours in the day – what fraction, decimal and percentage of the day did he eat and drink ?**

** 8. Speedy Gonzales was double quick – the ice cubes in his drink melted the minute he took a lick !**

**a) If one square cm melted in 2 minutes, how long did it take an ice block measuring 50 cm wide x 50 cm long x 50 cm high to melt ?**

**b) If five square cm melted in 10 minutes, how long did it take an ice block measuring 50 cm wide x 50 cm long x 50 cm high to melt ?**

**c) If ten square cm melted in 15 minutes, how long did it take an ice block measuring 50 cm wide x 50 cm long x 50 cm high to melt ?**

** 9. Speedy Gonzales was like lightening – if one flash of lightening gave 15 volts to work a dynamo, how many flashes of lightening were needed to make enough electricity to make the dynamo spin for one hour (500 volts) ?**

** 10. Speedy Gonzales cooked at a rate of knots. If it took 5 minutes to heat a 25 mls pan of soup, how long did it take to cook 3 litres ?**

** 11. Speedy Gonzales nippily got on his bike to go to the shops. If it took 7 minutes to cycle 1 km, how long did it take him to get to the shops, 25 km away ? Give your answer in minutes and hours.**

** 12. Speedy Gonzales went to write a letter. He scribbled like mad. If he wrote 200 words in 2 minutes, how long did it take to write a letter with 1000 words ?**

** 13. Speedy Gonzales fastidiously stiched his hem on his trousers. One stitch was 0.5 cm long and the material he was sewing was 25 cm long – how many stitches were there ?**

** 14. Speedy Gonzales was the fastest driver in Speedtown. If he drove his car three times as fast as the taxi, which drove at a speed of 25 km / hour, how long did it take**

**a) the taxi **

**b) Speedy Gonzales**

**c) across Speedtown (25 km wide) and**

**d) to reach Quickton (50 km away) ? Put your answers in a table.**

** 15. At the end of the day, Speedy Gonzales fell fast asleep ! He even snored quickly ! If he snored once every 2 minutes, how many times did he snore in an hour ?**

**Speed Race**

**See if you can win this “race” against time. Add the correct kind of “race” from the options below then make another sentence to show how this can be used as an example.**

*arms boat human g sack three – legged b egg and spoon master obstacle ** rat relay disg ethnic*

**1. He left the auditorium in ______ race.**

**2. Every year, Oxford and Cambridge have a ______ race.**

**3. The current escalation of nuclear weapons is sometimes attributed to the ______ race of the 1950’s.**

**4. I was asked to sign an equal opportunities form to show my ______ race.**

**5. I fell over a hurdle in the ______ race at the school sports day.**

**6. Germanic breed was known to be the ______ race.**

**7. I had had enough of the ______ race, so bought a house in the country.**

**8. One of ______ kind’s greatest achievements is to reach outer space.**

**9. We say ______ race before every meal.**

**10. I dropped the egg four times in the ______ race at the school sports day.**

**11. There were twelve runners who each passed the baton in the ______ race.**

**12. I wear a b ______ on my front teeth.**

**13. I tied my feet with rope to my partner in the ______ race.**

**14. My foot poked through the hole in my ______ in the ______ race at the school sport’s day.**

**Speedy Spelling Game**

**Time how long it takes to complete this list of words by adding either “eed” or “ead”.**

**sp __ __ __**

**l __ __ __**

**gr __ __ __**

**r __ __ __**

**d__ __ __ d**

**l__ __ __ er**

**m __ __ __**

**n __ __ __**

**r __ __ __**

**cr __ __ __**

**b __ __ __ y**

**br __ __ __**

**st __ __ __**

**tw __ __ __**

**f __ __ __**

**h __ __ __**

**w __ __ __**

**inst __ __ __**

**exc __ __ __**

**agr __ __ __**

**Speedy Gonzales’ Whipper Snapper Game**

**Speedy was such a whipper snapper that some of his words snapped … Can you put them back together again in the right order ?**

**EE – DING – SP**

**O – NAM – DY**

**HTEN – LIG – ING**

**IV – DR – ER**

**A – F – ST**

**I – CK – QU**

**RIB – SC – BLED**

**A – P – CE**

**EL – M – TED**

**CH – OOL – S**

**R – W – ONG**

**IT – ORIUM – AUD**

**ED – DRO – PP**

**EA – L – M**

**R – NNER – US**

**ACE – R POKED**

**ALA – ESC – TION**

**ACH – MENTS – IEVE**

**UTE – IN – M**

**LA – SH – F**

**H – OPS – S**

**CLE – CY**

**UNT – RY – CO**

**ORT – S – SP**

**ONT – FR**

**EE – T – TH**

**P – NER – ART**

**OT – O – F**

**DLE – HUR**

**As Quick As You Can Comprehension**

**How many phrases can you see in the sentences above that also mean fast ?**

**© Jacqueline Richards 2007**

**Answers :**

**1. 20 – (20 / 100 x 5 = 1) = 19**

**2. 75 – (75 / 3 = 25) = 50 cm**

**3. 1000 : 10 = 200 : 10 / 5 = 2 mins**

**4. 4 (60 / 2 = 20)**

**5. 80 – (80 / 4 x 3 = 60) = 20 cm**

**6. 125 – 88 = 37 cm**

**7. 24 – 14 = 10 hrs therefore, 10 / 24 = 5 / 12 ths = 0.416r ; 41.6 %**

**8. a) 50 / 2 = 25 mins ; b) 10 (50 / 5 = 10) = 100 mins c) ; c) 15 (50 / 10 = 5) = 75 mins**

**9. 500 / 15 = 33.33 r**

**10. 5 (3000 / 25 = 120) = 600 mins**

**11. a) 25 x 7 = 175 mins b) 175 / 60 2.91 hours**

**12. 2 (1000 / 200 = 5) = 10 mins**

**13. 25 / 0.5 = 50**

**14. TAXI … SPEEDY ST 1 hr 20 mins QT 2 hrs 40 mins**

**15. 60 / 2 = 30**

**Answers : 1. disgrace; 2. boat; 3. arms; 4. ethnic; 5. obstacle; 6. master; 7. drag; 8. human; 9. grace; 10. egg and spoon; 11. relay; 12. brace; 13. three – legged; 14. sack / sack; Answers : speed; lead; greed; reed; deed; leader; mead; need; read; creed; beady; bread; steed; tweed; feed; heed; weed; instead; exceed; agreed**

**Answers : SPEEDING ; DYNAMO ; LIGHTENING ; DRIVER ; FAST ; QUICK ; SCRIBBLED ; PACE ; MELTED ; SCHOOL ; WRONG ; AUDITORIUM ; DROPPED ; MEAL ; RUNNERS ; RACE ; POKED ; ESCALATION ACHIEVEMENTS ; MINUTE; FLASH ; SHOPS; CYCLE; COUNTRY; SPORTS; FRONT; TEETH ; PARTNER; FOOT; HURDLE**