April Showers, Professor Assessor’s Swimming Teacher

diver3.jpg

April Showers was Professor Assessor’s swimming teacher – she couldn’t do maths, but Splish ! Splash ! As quick as a flash, April Showers had jumped out of the baths. She loved going out in the rain, of course, and was the only teacher who preferred it when the weather got considerably worse. When Professor Assessor got to school, everything was soaked and completely cool ! Professor Assessor wanted to learn breast stroke – April Showers showed him, from her sailing boat. She could swim better than a fish – she flipped like a mermaid with a mermaid’s swish and slipped like a whale, with a hungry sailor wish. Splish ! Splash ! As quick as a flash, April Showers went swimming past.

diver3.jpg 1. If April Showers swam at a speed of 2 km / 10 minutes, how long did it take her to swim downstream, 20 km ? Give your answer in minutes and hours.

diver3.jpg 2. April Showers bought a new pair of flippers for £15.99 and swimsuit for £3.99. How much change did she receive from £50.00 ?

diver3.jpg 3. April Showers dived into the swimming baths once every 15 minutes. How often is that in 4 hours ?

diver3.jpg 4. April Showers splashed 5 % of the water from the swimming baths. If the swimming baths contained 50 litres,

a) How much did she splash ?

b) How much water was left ?

diver3.jpg 5. One swimming stroke took April Showers travelling 5 m. To get from one side of the baths to another (500 m), how many swimming strokes did she take ?

diver3.jpg 6. April Showers spent 21 hours swimming in one week in a ratio of 1 : 2 : 4 on Monday, Tuesday and Friday. How long did she spend on each day swimming ?

diver3.jpg 7. April Showers won 200 swimming galas. One fifth of them were gold, 10% were silver and 0.7 were bronze medals. How many of each type of medal did April Showers win ?

diver3.jpg 8. In April Showers’ swimming baths, there were 25 swimmers. One fifth of them were not swimming. 20 % were wearing arm bands. 0.6 were and 0.8 of the people slipped. How many people were by the side of the pool etc.

diver3.jpg 9. April Showers and the lifeguard had a race. If April Showers swam at a speed of 25 km / hour and the lifeguard swam one – fifth faster,

a) Work out how fast the lifeguard swam.

b) Work out how long it took each person to swim 75 km.

c) Work out what the distance was between the two when they finished.

diver3.jpg 10. April Showers charged the pupils £5 each session for their swimming lessons. If there were 5 pupils, who came to learn how to swim three times a week, how much did she earn weekly ? Your equation should include brackets.

diver3.jpg 11. Work out the difference in temperature between inside the pool (35 degrees) and outside (24 degrees).

diver3.jpg 12. There were 100 rubber ducks in April Showers swimming baths. 5 sank. What fraction, decimal and percentage is this ?

diver3.jpg 13. Walking to school, April Showers splashed in one puddle every 7 m. How many puddles did she splash in if her walk to school was a distance of 700 metres ? 

diver3.jpg

What A “Show” !

How many words or phrases can you think of that include the word “show” ? Example horse – show.

© Jacqueline Richards 2007

Answers :

1. 20 / 2 = 10 x 10 = 100 mins = 1 hr 40 mins

2. 50 – (15.99 + 3.99 = 19.98) = £30.02

3. 4 x 4 = 16

4. a) 50 / 100 x 5 = 2.5 b) 50 – (50 / 100 x 5 = 2.5) = 47.5 litres

5. 500 / 5 = 100 swimming strokes

6. One part = 21 / 7 = 3 hrs therefore, Mon : Tues : Fri = 3 : 6 : 12

7. a) gold = 200 / 5 = 40 b) silver = 200 / 100 x 20 = 40 c) bronze = 200 / 10 x 7 = 140

8. a) People not swimming = 25 / 5 = 5

b) Wearing arm bands 25 / 100 x 20 = 5

c) 25 / 10 x 6 = 15

d) People who slipped = 25 / 10 x 8 = 20

9. a) 25 + (25 / 5 = 5) = 30 km / hour ;

b) i) April Showers – 75 / 25 = 3 hours ii) LG – 75 / 30 = 2.5 hours c)

10. 3 (5 x 5) = £75.00

11. 35 – 24 = 11 degrees

12. a) 5 / 100 = 1 / 20 th

b) 0.05 c) 5 %

13. 100

Advertisements
%d bloggers like this: