**Gertrude was a turtle, who churtled so much it hurt. Mirtle was her friend, who hurtled around the bend. Gertrude asked Mirtle if she would, like to be, another animal swimming in the sea. Mirtle thought hard about the question – and quickly chose to stay as a pedestrian. Gerturde agreed that it would perhaps be, a better life to lead quite interestingly. Gertude churtled some more to Mirtle. She threw her arms in the air and hurtled Mirtle. Mirtle landed with a bump, luckily, on a soft seaweed clump. Mirtle quickly bounced back again through the air – very soon, Mirtle was hurtling everywhere.**

** 1. As a turtle, Gertrude only travelled slow. In fact, sometimes, she didn’t even go ! If she stood still 10% of the time in a 40 minute journey, how long is that ?**

** 2. It took Gertrude 5 minutes to eat 0.2 of a lettuce leaf, how long did it take her to eat it all ?**

** 3. If it took Hurtle 10 minutes to eat 0.02 of a tomato, how long did it take her to eat it all ? Give your answer in minutes and hours.**

** 4. All Hurtle the turtle ever wanted to be was a superhero turtle, who could fly around the world and still be back by three. Hurtle passed 8 oceans in 3 weeks – on average, how long did it take to pass one ocean ?**

** 5. Hurtle and Gertrude had a race – Gertrude crawled into second place. If Gertrude travelled at a speed of 5 cm / minute and Hurtle travelled at a speed of 10 cm / minute,**

**a) How long did it take to get across the garden, 5 metres long ?**

**b) What was the difference in the distance between the two turtles after one metre ?**

**c) What was the difference in the distance between the two turtles after 5 minutes ?**

**d) If there was one daisy every 0.5 m, how many daisies did they pass ?**

**ert ? irt ? urt ? which is the correct one to use ?**

**co__ __ __ship**

**h__ __ __ful**

**sk__ __ __**

**p__ __ __**

**fl__ __ __**

**fl__ __ __atious**

**m__ __ __h**

**c__ __ __ain**

**t__ __ __le**

**h__ __ __le**

**ch__ __ __le**

**al__ __ __**

**ins__ __ __**

**conc__ __ __**

**c__ __ __ainty**

**sh__ __ __**

**© Jacqueline Richards 2007**

**Answers :**

**1. 4 mins**

**2. 5 x 5 = 25 mins**

**3. 10 x (100 / 2 = 50) = 500 mins / 60 = 8.3 hours 4. (3 x 7) / 8 = 2.625 weeks**

**5. a) 5 x 100 / 5 = 100 mins**

**b) (H – 10 x 5 = 50 cm) – (G – 100 / 5 = 20 cm) = 30 cm**

**c) 50 – 25 = 25 cm**

**d) 5 x 2 = 10 daisies**

**Answers : courtship ; hurtful ; skirt ; pert ; flirt ; flirtatious ; mirth ; certain ; turtle ; hurtle ; churtle ; alert ; insert ; concert ; certainty ; shirt**

### Like this:

Like Loading...

*Related*