1. The ticket collector collected 200 train tickets, but dropped 10 % – how many is that ?

2. Before his tea – break, the ticket collected collector tickets from one – third of the passengers on carriage one of the train. If there were 60 passengers, how many is that ?

3. After his tea – break, the ticket collected collector tickets from 0.4 of the passengers on carriage two of the train. If there were 80 passengers, how many is that ?

4. If there were 50 passengers on all the other carriages and in total there were ten carriages, how many more passengers did he have to collect tickets from ?

5. If the engine driver drove at a speed of 175 km / hour, how long did it take to reach the other side of the country, 500 km away ?

6. The engine driver drove for 20 minutes at this speed, how far did he go ?

7. The engine driver paid 75 pence for a coffee and had four coffee breaks in one day – how much did his coffee cost ? Give your answer in pence and £.

8. The engine driver counted the luggage. There were in total, 500 suitcases on 10 carriages. On average, how many suitcases were on each carriage ?

**Engine Driver**

Drive the word “engine” to complete these phrases. Which side of these words should the word “engine” go ?

aero

fitter

beam

driver

by – pass

compound

deisel

combustion

jet

valve

pilot

tank

turbo

traction

internal combustion

rocket

er

© Jacqueline Richards 2007

Answers :

1. 20

2. 60 / 3 = 20

3. 80 / 10 x 4 = 32

4. 8 x 50 = 450

5. 500 / 175 = 2.857

. 175 / 3 = 58.3

. 75 x 4 = 300 = £3

8. 500 / 10 = 50

Answers :aero engine ; engine fitter ; beam engine ; engine driver ; by – pass engine ; compound engine ; deisel engine ; combustion engine ; jet engine ; valve engine ; pilot engine ; tank engine ; turbo engine ; traction engine ; internal combustion engine ; rocket engine ; engineer