The Final Fish From Finland With The Finest Fin

fish-2.jpg

A fish swam all the way from Finland to come and see, whether it was true that every animal of the world lived in Jack’s beanstalk tree. He had a race with the plaice. The fish swam at such a rate, that he beat the skate. He left the haddock sitting on a rock and the eel on the fishing reel. About half way along on the trip, they stopped for a while for a picnic and a drippy dip. It turned out to be quite a slippy flip on the sunstrip. The fish decided to have a competition, to see who was finest and fastest at completing their maths revision. The final was won by the fish with the finest fin – who, of course, swam better than anyone – and had finished before the others set off and begin.

fish-2.jpg

Maths Grand Finale

fish-2.jpg 1. If the fish swam at a speed of 2.5 km / hour, how long did it take to swim across the ocean, 300 km ?

fish-2.jpg 2. Downstream the finest fish swam one fifth faster. If he swam at a speed of 2 km / hour upstream, how long did it take him to swim 10 km a) upstream b) downstream ?

fish-2.jpg 3. On the way from Finland, the fish swam past 200 other fish – one quarter were dolphins, 0.1 were sharks, 50% were cod, 3 : 20 were octopuses. Calculate how many of each type of fish the finest fish swam past.

fish-2.jpg 4. If the finest fish from Finland swam past a rock every 50 metres, how many rocks is that in a journey of

a) 1 km

b) 5 km

c) 15 km

fish-2.jpg 5. The fish swam 2.4 km North, 3.2 km East, 1.8 km West then 5.2 km South. How far is that in total ?

fish-2.jpg

And fin – ally … circle the Finnish fish’s fin inside these words

final

 

finally

 

finale

 

find

 

refined

 

fined

 

defined

 

finer

 

finest

 

Finland

 

fine

 

redefine

 

fingernail

 

finger

 

financial

 

fingerprint

 

finish

 

fish-2.jpg

Bohemian Rhapsody

rap, wrap or hap ? which is the correct one to use ?

c __ __ __

 

w__ __ __ ping paper

 

__ __ __ pened

 

st__ __ __

 

s__ __ r__ er

 

s__ __ r __ ener

 

d__ __ __ pled

 

unw__ __ __

 

s__ __ __ e

 

mis – s__ __ __ en

 

t __ __ __

 

mis __ __ __

fish-2.jpg

The Fish from Finland’s Finishing Act

Calculate how long this activity takes to read and answer, then on average, how long each question takes to complete. 

Answers :

1. 300 / 2.5 = 120 hours

2. a) 10 / 2 = 5 hours ; b) 5 + (5 / 5 = 1) = 6 hours

3. dolphins = 50 ; sharks = 20 ; cod = 100 ; octopuses = 30

4. a) 1000 / 50 = 20

b) 5 (1000 / 50 = 20) = 100 

c) 15 (1000 / 50 = 20) = 300

5. 12.6 km

Answers : chap ; wrapping paper ; happened ; strap ; sharper ; sharpener ; drappled ; unwrap ; shape ; mis – shapen ; trap ; mishap

Advertisements
%d bloggers like this: