The Legionnaire With Hairy Legs Who Ran Like A Legend

sword.jpg

The legionnaire with hairy legs ran so fast that he became a legend. In fact, whenever he thought that the race wouldn’t end, he ran so fast, that he ran completely around the bend ! The legionnaire’s legs were hairier than a caterpillar’s … in fact, he looked more like one of the jungle’s gorillas !

Write a mathematical equation to show your working out to the following maths problems.

1. If the legionnaire ran at a speed of 2 km / hour, how long did it take him to run from Athens to Marathon, 26 km away ?

2. Work out the surface area in square centimetres of the legionnaire’s sword if it measured 125 cm wide and 1.5 m long.

3. Just one of the legionnaire’s steps measured 75 cm – how many steps would he have to take to run from Athens to Marathon, 26 km away ? Give your answer to two decimal places.

4. If the legionnaire bought a new pair of sandals for 75 gold coins, how many gold coins did he receive in change from 500 gold coins ?

5. The legionnaire had a toga that measured 5 metres long. How much did he pay for the material of it cost 3 gold coins per 50 cm ?

6. The legionnaire stopped five times on his journey from Athens to Marathon – how far between stops did he run ? Give your answer in km and m.

7. The legionnaire passed one other runner every 3 km – how many runners did he pass during the run from Athens to Marathon, 26 km away ? Round off your answer to the nearest whole number.

8. The legionnaire drank a 20 mls sip of water every 2 km. Was a flask containing 300 mls enough for the journey or did he need to fill up his flask and, if so, by how much or did he have any left at all and, if so, by how far ?

9. The legionnaire got one stone in his shoe every 4 km – how many stones is that on his journey from Athens to Marathon ?

10. The legionnaire spicked a bunch of grapes every 3 km along the road on his journey from Athens to Marathon. If each bunch contained 15 grapes,

a) how many bunches did he almost pick ? Round of your answer to the nearest ten.

b) how many grapes did he eat ? Round of your answer to the nearest whole number.

 sword.jpg

Running Like A Legend

Circle the letters L – E – G inside these words.

legless legend legitimate legal legacy legibility legible legion legislation legislator length lengthways lengthen legalised bow – legged

© Jacqueline Richards 2007

Answers :

1. 26 / 2 = 13 hours

2. 125 x 150 = 18, 750 sq cm

3. 26 x m in 1 km x cm in 1 m / steps = 26 x 1000 x 100 / 75= 36, 666.666

4. 500 – 75 = 425

5. 3 (500 / 50 = 10) = 30 gold coins

6. 26 / 5 = 5.2 km = 5200 m

7. 26 / 3 = 8.6 = 9

8. 2 (300 / 20 = 15) = 30 km therefore, yes, in fact, he could have run another 4 km

9. 26 / 4 = 6.5

10. a) 26 / 3 = 8.6 r = 10 bunches b) 8.6 x 15 129.9 = 130

Advertisements
%d bloggers like this: