The elephant in Chuckle Buckle’s circus was bonkers about conkers ! Every Autumn, he was usually found to be, in the garden, looking for conkers beneath the old oak tree. To keep themselves busy in the cold weather, the squirrels who lived in Jack’s beanstalk were having an acorn and conker championship, though one or two got lost in the heather. This year was particularly better than ever – the elephant used his trunk to collect litter – but what he vacuum cleaned up caused quite a titter. The squirrels roared when they saw what the elephant had picked up – three crisp packets, two empty cans of coke and a torn paper cup. The elephant had been searching for conkers all afternoon – hardly expecting one to slip up his nostril so soon ! Now, every time he sang, he was hopelessly out of tune ! All the elephant did was sniff … he hoovered up a conker and now couldn’t whiff ! Although he did try to blow his nose, with such a big trunk, the handkerchief was soon full of holes ! The other elephants in Chuckle Buckle’s circus all thought that he was as drunk as a skunk … especially when he started roaring (hopelessly off key) through his trunk ! His long elephant tusks were shiny and bright … no wonder that his toothache kept him awake half the night ! But the next time that the elephant went to sneeze, nothing came out (except a wheeze with no breeze !). His usual bungle in the jungle was now more of a jumbled up bumble than a rumble. He only roared with a snort and didn’t sound at all like elephants ought.

Stuck Up The Trunk of Jack’s Beanstalk Maths !

1. If the elephant picked up many more leaves than he did conkers, in a ratio of 2 : 5. If he picked up 400 : conkers, how many leaves did he pick up ?

2. On average, the elephant picked up one conker every 25 metres. How many conkers is that in 5 km ?

3. The elephant dropped 20 % of the 300 conkers that he picked up.a) How many is that ?

b) How many conkers did he have left ?

4. If the conker was stuck one fifth of the way up the elephant’s trunk (50 cm), how long was his trunk ? Give your answer in cm and m.

5. Work out the area of the elephant’s giant, square handkerchief, if it measured 5 metres long and 5 metres wide.

6. When the elephant sneezed, he blew Jack up the beanstalk at a speed of 25 metres / minute. It took Jack 5 minutes to land on the top of the beanstalk. Therefore, how high was the beanstalk ?

7. The beanstalk had 50 squirrels, each collected 50 acorns – how many acorns is that in total ?

8. The elephant collected three times as many conkers as all the squirrels’ acorns. How many conkers is that ?

9. The elephant sneezed three times. The third sneeze was 150 decibels louder than the first, which was 250 decibels. How loud was the third sneeze ?

10. To ease his toothache, the elephant took one painkiller every four hours. How long did a bottle of 100 pills last ? Give your answer in minutes, hours and days.

Bonkers Conkers !

1. Roll the “o” into these words, where the elephant has sniffed it out. See if you can spell them correctly, once the missing conker has been replaced.

2. Group together the words with the same sound (there should be five in each set).

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo**ZM** **LST**

**NNE**

**SHP**

**ADRE**

**PST**

**TWN**

**GNE**

**CLWN**

**BM**

**DNE**

**BRE**

**THER**

**TP**

**BNE**

**DWN**

**MR**

**HPE**

**HST**

**SCRE**

**BRM**

**STP**

**BRWN**

**CST**

**MTHER**

**SRE**

**DM**

**ALNE**

**FRST**

**DRP**

**BTHER**

**STRE**

**RPE**

**GRWN**

**CPE**

**TRE**

**GRM**

**BRTHER**

**ELPE**

**MP**

**HPE**

**SMTHER**

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

© Jacqueline Richards 2007

Answers :1. 1000

2. 5000 / 25 = 200

3. a) 60 b) 300 – 60 = 240

4. 5 x 50 = 250 cm = 2.5 m

5. 5 x 5 = 25 cm 2

6. 25 x 5 = 125 m

7. 50 x 50 = 2, 500 acorns

8. 2, 500 x 3 = 7, 500

9. 250 + 150 = 400 decibels

10. 100 x 4 = 400 hours = 16.6 days = 16 days and 14.4 hours = 16 days, 14 hours and 24 minutes

Answers :

ZOOM

LOST

NONE

SHOP

ADORE

POST

TOWN

GONE

CLOWN

BOOM

DONE

BORE

OTHER

TOP

BONE

DOWN

MOOR

HOPE

HOST

SCORE

BROOM

STOP

BROWN

COST

MOTHER

SORE

DOOM

ALONE

FROST

DROP

BOTHER

STORE

ROPE

GROWN

COPE

TORE

GROOM

BROTHER

ELOPE

MOP

HOPE

SMOTHER