**Write a maths equation to work out the following sums. **

**1. Find out how long the Grand National race is at Aintree, held every year. The calculate how far apart the fences are if there are 30 in total.**

**2. If the fastest horse travelled at a speed of 25 km / hour, how long did it take to reach the finishing line ?**

**3. The slowest horse travelled at a speed of 15 km / hour – how much further behind the winning horse was he at the finishing line ?**

**4. There were 60 horses running in the race and 10 % of them were white, 1 : 5 were black and one quarter were brown. How many of each colour horse was there ?**

**5. One fifth of the riders wore red silks, 1 : 3 wore blue and 5% wore green. The rest of the riders wore pink silks. Work out how many of each colour silks the riders wore.**

**6. Three of the horse fell at the first fence, 5 fell at the third, 8 fell between the water jump and Beecher’s Brook. If 60 horses started the race, how many horse were left running ?**

**7. 5, 000 spectators came to watch the race. Each paid £5 per ticket. How much is that in total ?**

**8. The odds on one horse were 2 : 1 of it winning. If there were 60 horses in the race, what were the odds of the others winning ?**

**9. Work out the difference in the weight of the lightest horse (575 kg) and the heaviest horse (725 kg). **

** **

© Jacqueline Richards 2008

Answers :

1. x / 30 = …

2.

3.

4. a) white = 60 / 100 x 10 = 6 ; b) black = 10 ; c) brown – 60 / 4 = 15

5. a) red – 60 / 5 = 12 ; b) blue – 15 ; c) green – 60 / 100 x 5 = 3 ; d) pinks – 60 – (12 + 15 + 3 = 30) = 30

6. 60 – (3 + 5 + 8 = 16) = 44

7. 5000 x 5 = £25 , 000

8. one horse 40 : 20, therefore, 20 : 40

9. 150 kg

### Like this:

Like Loading...

*Related*