Archive for Nature

The Beanstalk Seed

index.jpg 

Seed, cede or ceed ? which is the correct one to use ?

ani _____

re _____ing hair

_____ling

suc_____

con_____ defeat

__r____

Nature Projects – About Seeds, Naturally !

1. Name as many trees, vegetables and bushes that grow from a seed as you can think of.

2. Make a nature display on paper on the wall. Get a horticulture book from a gardening showroom or supermarket. Draw and label pictures of different seeds and the trees that they grow into as many as you can. Then stick next to it one of the leaves from the trees with a short description of as many of the tree’s characteristics as possible.

© Jacqueline Richards 2007

Answers : aniseed ; receeding hair ; seedling ; succeed ; concede defeat ; creed

Advertisements

Leave a comment »

The Fable About Mabel In The Maple Tree

index.jpg

Next to Jack’s beanstalk stood a maple tree – that grew the tastiest maple fruit that ever in the whole world could be. Jack collected them up and put them in a basket – he dropped one or two, of course, which he trod and smashed with his hatchet.  Sometimes when Jack was feeling peckish – he picked a few maples and put them in a dish. He’d never had maples that tasted so del – ish ! 

index.jpg

As Many Maples As Mabel Was Able

able, abel or aple ? which is the correct one to use ?

a type of tiger – s _____

 

end of a house – g _____

 

a place to keep a horse – st _____

 

very able – cap _____

 

a story or rhyme – f _____

 

something you sit at with chairs – t _____

 

a price tag – l _____

 

faulty or criminal – culp _____

 

steady – st ____

index.jpg

Mabel’s Mathematics

1. The maple fruits in the tree next to Jack’s beanstalk grew at a rate of 1.5 cm every week – how big were they after one month ?

2. There were 200 maple fruits in Jack’s beanstalk but 20 % fell off the branches – how many were left ?

3. A worm ate 0.2 of a maple that measured 5 cm – how much is that ?

4. A worm was 5 cm longer than a maple – which was 3 cm – how long was the worm ?

5. There were 6 pips in one maple, 1 : 2 were eaten by Mable. How many were left ?

6. One quarter of the 600 maples that grew on the tree, grew on the first two branches. If the maple tree had 20 branches,

a) How many maples is that on the first two branches ?

b) How many other branches were there ?

c) How many maples grew on the other branches on average ?

7. Maple’s basket could contain 250 maples – if one maple weighed 2 grams, how heavy was the basket ?

8. If it took Mabel 20 minutes to collect 5 maples,

a) How many maples did she collect in 4 hours ?

b) How long did it take her to collect 200 maples ?

© Jacqueline Richards 2007

Answers :

a type of tiger – sable

end of a house – gable

a place to keep a horse – stable

very able – capable

a story or rhyme – fable

something you sit at with chairs – table

a price tag – label faulty or criminal – culpablesteady – stable

Answers :

1. 6 cm

2. 200 – (200 / 100 x 20 = 40) = 160

3. 1 cm

4. 8 cm

5. 3

6. a) 150 ; b) 18 ; c) 600 – (600 / 4 = 150) – (20 – 2 = 18) = 25

7. 2 x 250 = 500 grams

8. a) 5 (4 x 3) = 60 ; b) 20 (200 / 5 = 40) = 800

Leave a comment »

The Tiny Blue Tit Who Wanted To Be A Titan Blue Tit In Jack’s Beanstalk Tree

blue-tit-branch.jpg

In one of the branches in Jack’s beanstalk there, there lived a tiny blue tit, who spent his days watching the world go by a bit as he sit. All he ever wanted to be, was a bird of prey, a hot air balloon or a hand – glider, flying with zero gravity from Jack’s beanstalk tree. Although the blue tit studied aviation in a flight manual, he quickly found out that his wings soon got tired and quite frankly, he’d be better off as a trout.  The tiny blue tit who wanted to be a titan looked around the beanstalk to see what else was flying around – he looked so hard, he fell onto the ground ! There was a ladybird, a grasshopper and a frog – but when the tiny blue tit imitated them, he slipped and landed on a log in the bog. As he glanced upwards into the sky, he saw some eagles flying by. He liked the look of their aeronautical flight path high and decided to give it a try. He huffed and puffed with all his might, but still the blue tit wasn’t that light and he never really took off in flight out of sight. He flapped his wings and took a deep breath – but no amount of huffing and puffing helped him take off. He only lost a feather or two and a bit of fluff. He picked up some worms – to see if that helped at all, but he ate so many, he flopped onto the garden wall. Navigating the hedgerow turned out to be harder still – when he veered left, he bumped into the windowsill ! He took a strong – pill, it only made him ill. Although he exercised daily and his muscles grew and grew – but still he wobbled as over the garden he flew. He narrowly missed three grasshoppers as the wind blew. Soon, his flapping was the talk of the birds, it was the strangest flight they had seen or ever heard. Being a blue tit wasn’t that great – when he took off, he crash landed onto the gate !

blue-tit-branch.jpg

A Tin – y Spelling Game

 

Circle the letters T – I – N inside these words. 

 

waiting

 

beating

 

sting

 

heating

 

eating

 

tingle

 

seating

 

rating

 

tinker

 

tinkle

 

mating

 

fainting

 

sting

 

fleeting

 

bleeting

blue-tit-branch.jpg

Crash land the letters T – I – N to complete these words

 

crea __ __ __ g

 

was __ __ __ g

 

jol __ __ __ g

 

hal __ __ __ g

 

cos __ __ __ g

 

floa __ __ __ g

 

wri __ __ __ g

 

bet __ __ __ g

 

let __ __ __ g

 

pan __ __ __ g

 

slan __ __ __ g

 

gree __ __ __ g

 

wan __ __ __ g

 

ran __ __ __ g

 

hos __ __ __ g

blue-tit-branch.jpg

The Blue Tit’s Friend, The Wren

How many words can you think of that include the letters R – E – N ? Example – different.

© Jacqueline Richards 2007

Leave a comment »

Jack Beanstalk’s Tremendous Tree

index4.jpg

Ain – tree Races

See how fast you can answer these questions and fill in the gaps of the words where either “tree” or “tre” is missing. Tree or tre ? Which is the correct one to use ?

______ ble

gum______

______k

______ssel

______ad

______nd

______llis

______pid

mis______ss

can______d

______aty

______atment

______asury

______acherous

______asure

______ason

______mble

______mor

______nch

______spass

s______wn

_____ats

index4.jpg

Frog On A Log Game

How many words, like Jack’s beanstalk, contain a “log” ? Example – clog, technology.

Answers : treble; gumtree; trek; tressel; tread; trend; trellis; trepid; mistress; cantred; treaty; treatment; treasury; treacherous; treasure; treason; tremble; tremor; trench; trespass; strewn ; treats

© Jacqueline Richards 2007

Leave a comment »

The Damp Tramp

 sowester3.jpg

sowester3.jpg1. The damp tramp was 25 cm wider than his umbrella. If his umbrella was 55 cm wide, how wide was the damp tramp ?

sowester3.jpg2. There was a hole in the damp tramp’s umbrella – which measured 15 cm across the middle. Work out the surface area of the hole using the formula ii r x r.

sowester3.jpg 3. The tramp was damp because the rain fell through this hole. If 35 raindrops fell through the hole every 2 minutes, how many raindrops fell through the hole in one hour ?

sowester3.jpg 4. The damp tramp trod in ten puddles every 30 metres. How many puddles did he tread in over a distance of 50 metres ?

sowester3.jpg 5. The tramp was damp because it snowed as well … if the snow fell at a rate of 2 cm every 4 hours, how deep was the snow after one day ?

sowester3.jpg 6. The damp tramp was damp because he splilt 20% of a 500 mls glass of juice. How much was left ?

sowester3.jpg 7. The damp tramp was so damp that he had to put his clothes on the washing line. He had two shirts, six socks and three pairs of trousers, each requiring two pegs. How many pegs were needed for them all ? sowester3.jpg 8. It took the damp tramp, 20 minutes in a launderette to dry one pair of trousers and he had 15 pairs. How long did it take to dry them all ? Give your answer in minutes and hours.

sowester3.jpg 9. The damp tramp was so damp that he sobbed into a handkerchief ! Boo ! Hoo ! He used 70 % of a box of 500 tissues. How many were left ?

sowester3.jpg 10. The damp tramp was so damp that he had to buy a new pair of Wellington boots which cost £25.99. How much change did he receive from £50.00 ?

sowester3.jpg 11. The damp tramp trampled all over town. He walked along 50 pavements – each was 2 km long. How far did he walk in total ?

 sowester3.jpg 12. The damp tramp trampled so much that he slipped in a puddle and skidded down the road ! If he travelled at a speed of 0.5 km / hour, how long did it take him to reach the shop door, 7 km away ?

sowester3.jpg

A Lightbulb Moment !

Can you see the “amp” ‘s inside these words ?

damp

tramp

camp

scampi

camping

lampshade

ramp

tamper

vampire

stampede

ample

clampet

dampest

hamper

champagne

lampoon

pamper

ampler

trampled

cramp

damper

sowester3.jpg 

Maths On The Scrapheap

The damp tramp trampled downtown. He wanted to see if there was much maths going round. He left his home by the dump, hoping to find a pal who’d help him with his math homework that was making his such a grump. The damp tramp usually spent his days, looking in rubbish scaring off strays. On the scrapheap, the damp tramp searched deep for lots of stuff going cheap. He picked up a few odd bits of string and one or two cans that he could use to fix his pans. A broken chair and an old pair of pants to wear. Nobody bothered him, because no – one really cared.

Write a mathematical equation to show your working out to the damp tramp’s following maths problems.

sowester3.jpg 1. If the damp tramp found 15 cans and each weighed 2.5 grams, how much did they all weigh ?

sowester3.jpg 2. The damp tramp found a 3 metres ball of string. If 25 cm could be used to tie one pair of boots, how many pairs of boots could he tie with the entire ball of string ?

sowester3.jpg 3. The damp tramp trod in a puddle – now all the rubbish was really in a muddle. The tramp sorted out the waste paper he found. There were 5 empty crisp packets, 10 chocolate wrappers, 20 screwed up tissues and 25 old newspapers.

a) How many scrap papers did he find in total ?

b) What percentage of the crisp packets he found were empty crisp packets ?

c) What decimal of the papers were chocolate wrappers ?

d) What fraction of the papers were screwed up old tissues ?

e) What percentage of the papers he found were old newspapers ?

sowester3.jpg 4. The tramp thought that, some of the rotten vegetables might be good for his cat. He picked up 4 lettuces, 8 tomatoes and 12 cucumbers. Express this as a ratio.

sowester3.jpg 5. As the damp tramp went for a roam, he found a wet teddy that didn’t have a home. The damp tramp put him in a box. Work out the volume of the box if it measured 50 cm wide x 75 cm long x 45 cm high.

sowester3.jpg 6. There was a dog on the scrapheap, too, who was looking for tasty bones to chew. If he ate 3 cm off a 15 cm bone, what fraction, decimal and percentage is that ?

sowester3.jpg 7. The damp tramp had some luck – he found a old mattress that he took. The he slept … and slept … and slept. If the damp tramp snored 4 times every minute, how many snores is that in a total 3 hours sleep ?

sowester3.jpg 8. The damp tramp emptied his pockets. Inside, there was a rusty old locket. The chain was broken 4 / 5 ths along. If the chain measured 50 cm, how long was each of the two pieces ?

sowester3.jpg 9. The damp tramp found a bike – it’s wheels were broken a bit, but he still rather liked it. The bell didn’t ring and it didn’t ride straight – no wonder the dtramp was always late ! If the bike had 75 spokes and one third were broken, how many is that ?

sowester3.jpg 10. Then he found a broken light that he thought would be handy when he couldn’t see at night. He flashed the torch – it worked just right ! The torch battery worked for 12 hours – how many batteries were needed to power the flashlight for a week ?

sowester3.jpg 11. Although the tramp tried to use the string, to keep up his trousers, they still fell down. His Wellington boots didn’t keep him warm and his long hairy beard grew thinner and worn. Very soon, he was shivering in the cold, the damp tramp was feeling old. The damp tramp made 80 footprints in the snow, but one eighth disappeared. How many were left ?

sowester3.jpg 12. The damp tramp opened his flask of tea – thinking this would warm him nourishingly. But if he spilled one quarter of the 200 mls cup, how much hot tea was needed to fill the cup up ?

© Jacqueline Richards 2007

Answers :

1. 25 + 55 = 80 cm

2. 3.14 (15 / 2 = 7.5) = 23.55

3. 60 x 2 x 35 = 4 200

4. 10 (50 / 30 = 1.66) = 16.6 puddles

5. 2 (24 / 4 = 6) = 12

6. 500 – (500 / 100 x 20 = 100) = 400 mls

7. (2 x 2) + (3 x 2) + (6 x 2) = 22

8. 15 x 20 = 300 / 60 minutes = 5 hrs

9. 500 / 100 x 70 = 3500 tissues

10. 50 – 25.99 = £24.01

11. 50 x 2 = 1000 km

12. 14

Answers :

1. 2.5 x 15 = 37.5 grams

2. 3 x 100 / 25 = 12

3. a) 60 ; b) 5 / 60 = 1 / 12 = 0.083 r = 8.3 % ; c) 10 / 60 = 0.16 r ; d) 20 / 60 = 2 / 6 = 1 / 3 rd ; e) 25 / 60 = 0.416 = 41.6 %

4. 1 : 2 : 3

5. 50 x 75 x 45 = 168,750 cubic cm

6. 3 / 15 = 1 5 th

7. 3 x 60 x 4 = 720

8. 10 cm + 40 cm

9. 75 / 3 = 25

10. (7 x 24 = 168) / 12 = 14

11. 80 – (80 / 8 = 10) = 70

12. 200 / 4 = 50 mls

Leave a comment »

Reindeer In A Rainy Thunderstorm

 ca4xyjkh.jpg

The reindeer in a rainy thunderstorm could never find an umbrella big enough to cover his ears. In fact, his ears got so wet, that he looked like he’d been crying raindrop tears. The reindeer in a thunderstorm put on a scarf to keep him warm. At first he looked for a big umbrella, but in the shops, he only could find one yellow. He didn’t like the colour much at all and anyway, he was too tall to for them all. He hid under a tree to get as dry as a reindeer could be. But an apple fell upon his head, so he went to hide in the shed instead.

ca4xyjkh.jpg

The Biggest Umbrella Ever Mathematics Quiz

ca4xyjkh.jpg 1/ The reindeer splashed in eight puddles every 25 metres. If he walked 2 kilometres, in how many puddles did he splash ?

ca4xyjkh.jpg 2/ He knit a scarf to keep him warm at a speed of 25 cm per our. How long did it take him to knit a scarf 125 cm long ?

ca4xyjkh.jpg 3/ The reindeer bought an umbrella for £4.99 – how much change did he get from £10. 00 ?

ca4xyjkh.jpg 4/ The tree that the reindeer sheltered under had 21 branches and each branch held 7 apples. How many apples is that in total ? 12 % of these apples were rotten – how many rotten apples is that in total ?

ca4xyjkh.jpg 5/ The reindeer dropped his handkerchief … looking for it, he walked 28 metres to the nearest tree, 35 metres to the park gate, 26 metres to the park bench and then 19 metres to the pond. How far did he walk in total ?

ca4xyjkh.jpg 6/ Lightening flashed every 4 minutes and thunder roared every 8 minutes. How many times did thunder roar and lightening flash in one 24 day ?

ca4xyjkh.jpg 7/ The reindeer in a rainy thunderstorm slipped every 3.2 metres and fell over every 5.2 metres. If he walked 5 km – how often did he slip and how often did he fall ?

ca4xyjkh.jpg 8/ He looked in a clothes shop for a new raincoat. Red, green, blue and yellow coats were being sold in a ratio of 2 : 3 : 5 : 7. If there were 1, 717 raincoats in total – how many of each colour was there ?

ca4xyjkh.jpg 9/ Even though the reindeer bought a new raincoat, he still got wet ! He went to buy a pair of Wellington boots … which cost £25.99. How much change did he get from £50. 00 ?

ca4xyjkh.jpg 10/ If it rained 0.25 cm of rainfall every hour, how much did it rain in 15 hours ?

ca4xyjkh.jpg

Reindeer Raindrops Game

Add “rain” to make these words grow just like a flower and complete the phrases. Watch you don’t get splashed. Give an example of how the word may be used in a sentence. 

_______________________________________________________

__ __ __ __ drop

_____________________________________________________________________________________________________________ __ __ __ __ cloud

_____________________________________________________________________________________________________________d __ __ __ __ ed

_____________________________________________________________________________________________________________ wheatg __ __ __

_______________________________________________________________________________________________________________ t __ __ __ __ ticket

_____________________________________________________________________________________________________________t __ __ __ __ ing _____________________________________________________________________________________________________________

b __ __ __ __ 

_____________________________________________________________________________________________________________

__ __ __ __ coat

_____________________________________________________________________________________________________________

__ __ __ __ proof

_____________________________________________________________________________________________________________

__ __ __ __ bow

_____________________________________________________________________________________________________________

__ __ __ __ storm

_____________________________________________________________________________________________________________

__ __ __ __ y day

_____________________________________________________________________________________________________________

__ __ __ __ fall

_____________________________________________________________________________________________________________

__ __ __ __ forecast

_____________________________________________________________________________________________________________

right as __ __ __ __

_____________________________________________________________________________________________________________

__ __ __ __ guage

_____________________________________________________________________________________________________________

__ __ __ __ water

_____________________________________________________________________________________________________________ca4xyjkh.jpg

Write five sentences that include the word “dear” and another including “deer”.

© Jacqueline Richards 2007

Answers : raindrop ; raincloud ; drained ; wheatgrain ; train ticket ; training ; brain ; raincoat ; rainproof ; rainbow ; rainstorm ; rainy day ; rainfall ; rain forecast ; right as rain ; rain guage

Answers :1/ 2 000 / 25 x 8 = 640 puddles

2/ 125 / 25 = 5 hours

3/ £10.00 – £4.99 = £5.01

4/ a ) 21 x 7 = 147 apples b) 147 / 100 x 12 = 71.64 = 18 apples

5/ 28 + 35 + 26 + 19 =108 metres

6/ Lightening – 24 x 60 / 4 = 360 Thunder – 24 x 60 / 8 = 180

7/ Slips – 5 000 / 3.2 = 1562.5 Falls – 5 000 / 5.2 = 961.5

8/ One part = 101; (2 x 101) : (3 x 101) : (5 x 101) : (7 x 101) = 202 : 303 : 505 : 707

9/ £50. 00 – £25.99 = £24.01

10/ 15 x 0.25 = 3.75 cm

Leave a comment »

The Four Seasons

green.jpgrhino-2.jpgca49pl5m.jpg2.jpg

Winter

ca49pl5m.jpg1. If the temperature dropped 15 degrees Celcius, from 24 degrees Celcius, how cold was it ?

ca49pl5m.jpg2. If three inches of snow fell in two hours, how long did it take to become 18 inches thick ?

ca49pl5m.jpg3. I went to buy a new bobble hat (which cost £3.99), an umbrella (which cost £2.99) and Wellington boots (costing £15.99). How much change did I receive from £50.00 ?

ca49pl5m.jpg4. To keep out the cold, my Grandma knit me a scarf. It took her 30 minutes to knit 2 cm – if the scarf was 55 cm long, how long did it take her to make ?

ca49pl5m.jpg5. In November and December, ir rained 0.4 of the days, 30% of the days, it snowed and the remainder, it was just chilly. How many days was it rainy, snowy and chilly ?

ca49pl5m.jpg6. I sent 75 Christmas cards – 20 % of them were out of this country – how many were sent here ?

ca49pl5m.jpg7. I made 150 footprints in the snow, but by mid – morning, one – fifth of them had disappeared. How many were left ?

ca49pl5m.jpg8. In Winter, there were 88 icicles hanging from my window pane – but 15 % of them melted and 5% fell down – how many were left ?

ca49pl5m.jpg9.The pond in the park froze 14 of the 31 days in December – what fraction, decimal (to 4 decimal places) and % is this ?

ca49pl5m.jpg10. In Winter, there was more dark days. If in Summer the sunlight hours lasted 14 hours and in Winter, they lasted 6 – what was the difference in sunlight ? Express your answer in hours and as a fraction of the whole day.

butterfly.jpg The Springiest Spring

The springiest spring was so springy that everything started to spring. The springiest spring sprang from January to November and back again. From autumn to winter without so much as blinking. The springiest spring was so springy that as soon as anything sat on it … it sprang. In fact, it sprang all over the place. The springiest spring sprang from the kitchen to the lounge. Off the table, over the plates, passing the cups and saucers, on it’s way to the chair … then circled around the bend towards the door. The springiest spring sprang some more, from the tops of the cupboards, then sprang onto the floor. The springiest spring sprang again and again … it sprang on the taps in the bathroom then sprang on the window pane. The springiest spring sprang until it was quite exhausted … sprang over the garden wall … it sprang on top of the garden seat and rolled over like a ball. The springiest spring sprang towards the Sun and over the clouds as well … then it sprang over the cat until it sprang and then it fell.

butterfly.jpg SPRINGY Spelling Game

Thank heavens Winter is over and SPRING Has come – put the SPRING back into these words and phrases to complete them …

off + ________butterfly.jpg = ________________

butterfly.jpg________ + time = ________________

butterfly.jpg________ + ing = ________________

butterfly.jpg________ + iness = ________________

butterfly.jpg________ + balance = ________________

butterfly.jpg________ + bed = ________________

butterfly.jpg________ + clean = ________________

butterfly.jpg________ + box = ________________

butterfly.jpg________ + a + leak = ________________

butterfly.jpg________ + into action = ________________

butterfly.jpg________ + ed = ________________

butterfly.jpg________ + from out of nowhere = ________________

mineral + butterfly.jpg ________ + water = ________________

butterfly.jpg________ + flowers = ________________

rhino-2.jpg Summer

rhino-2.jpg1. I took £500 on my Summer holidays and spent 75% of it. How much cash did I have remaining ?

rhino-2.jpg2. A tube of suntan cream contains 150 mls. Each time I sunbathe, I use 15 mls. If I sunbathe 8 times, how much cream do I have left ?

rhino-2.jpg3. I lost my sunhat. Whilst I was looking for it, I searched 1.5 km on the beach, 1.7 km on the High Street, 0.8 km on the promenade – how far did I walk in total ?

rhino-2.jpg4. I built 40 sandcastles on the beach … after the tide came in only 0.36 remained. How much of the original sand had the sea washed away ?

rhino-2.jpg5. I collected 70 seashells – cockles, clams, whelks and mussels in a ratio of 1 : 2 : 3 : 4. How many of each type of shell were there ?

rhino-2.jpg 6. There were 780 people on the beach. 30% of them were swimming, 0.2 of them were sun – bathing, 2 / 5 ths were playing games like ball and the remainder were surfing. How many people were doing each activity ?

rhino-2.jpg 7. I usually play tennis in the Summer. If I lost one ball every three matches, how many matches would I have played to have lost 18 ?

rhino-2.jpg 8. I made a glass of fizzy pop – 5 % got spilled, if the glass contained 250 mls, how much did I drink ?

rhino-2.jpg9. Mid afternoon, I took a siesta from the hot Sun. I should have slept for one hour, but I was so tired that I slept 0.3 more – how long did I sleep. Give your answer in minutes.

rhino-2.jpg10. I put my garden hose on to water the flowers. The sprinkler used 15 mls of water for every 3 flowers and took 30 seconds. The watering can instead, took 1 minute and 30 seconds to water 3 flowers.

a) How long did it take to water the entire garden with 500 flowers with the sprinkler ? Give your answer in minutes.
b) How much water did the entire garden with 500 flowers use via the sprinkler ? Give your answer in litres.
c) How long did it take to water the entire garden with 500 flowers with the watering can ? Give your answer in minutes.
d) Compare the two – what was the difference in the time taken ? Give your answer in minutes and hours.

green.jpg Autumn

green.jpg1. If the tree in my garden has 900 leaves, but 90% of them fall off – how many does that leave ?

green.jpg2. Getting ready for his hibernation, the squirrel collected 500 acorns. To carry one to his hide away hole in the oak tree took 2.5 minutes – how long did it take to make a pile of them all ? Give your answer in minutes and hours.

green.jpg3. I collected raspberries at harvest to make a pie. If one pie required 60 raspberries, how many did I need for 8 pies ?

green.jpg4. I collected mushrooms in a basket – if one basket held 30 mushrooms, how many baskets did I fill with 800 mushrooms ?

green.jpg5. I decided to prune my apple tree – I cut off 0.6 from it’s original 7 m height – how much remained ?

green.jpg6. If there are 365 days in a year, on average, how long is one season ? Give your answer to two decimal places.

green.jpg7. I tried to rake up all the leaves in my garden. If from one square metre, I raked up 7 leaves, how many leaves did I rake from my entire garden which measured
19 m x 7 m ?

green.jpg8. I made a bonfire to burn all my garden rubbish … there were 45 logs, 80 dead flowers and 800 leaves. Express this as a ratio. What fraction of the garden rubbish was logs ?

green.jpg9. There were 600 apples on the tree. 7% of them had fallen onto the ground – how many is that ?

green.jpg10. On every plant in my garden, there were 8 slugs, 16 ladybirds and 24 caterpillars.

a) Express this as a ratio.
b) Work out how many insects there were in total on 15 plants.
c) What fraction of the insects in my garden were slugs ?
d) What decimal of the insects in my garden were ladybirds ?
e) What percentage of the insects in my garden were caterpillars ?

© Jacqueline Richards 2007

Winter Answers :
1. 24 – 15 = 9 degrees Celcius
2. 18 / 3 = 6 x 2 = 12 hours
3. 50 – 3.99 – 2.99 – 15.99 = £27.03
4. 55 / 2 x 30 / 60 = 13 hours, 45 minutes
5. a) rainy – 62 / 10 x 4 = 24.8 b) 62 / 100 x 30 = 18.6 c) 62 – (24.8 + 18.6) = 18.6
6. 75 – (75 / 100 x 20 = 15) = 60
7. 150 – (150 / 5 = 30) = 120
8. 88 – (88 / 100 x 20 = 17.6) = 70.4
9. a) 14 / 31 b) 14 / 31 = 0.4516 c) 45 %
10. a) 14 – 6 = 8 hours b) 8 / 24 = 1 / 3 rd

Summer Answers :
1. 500 – (500 / 100 = 5 x 75 = 375) = £125
2. 150 – (15 x 8 = 120) = 30 mls
3. 1.5 + 1.7 + 0.8 = 4 km
4. 40 – (40 / 100 x 36 = 14.4) = 25.6
5. One part = 70 / (1 + 2 + 3 + 4) = 7 therefore. 7 : 14 : 21 : 28
6. Swimming – 780 / 100 x 30 = 234 ; Sun – bathing – 780 / 10 x 2 = 156 ; Games – 780 / 5 x 2 = 312 ; Surfing – 780 – (234 + 156 + 312) = 78
7. 18 / 3 = 6
8. 250 – (250 / 100 x 5 = 12.5) = 237.5 mls
9. 60 + (60 / 10 x 3 = 18) = 78 mins
10. a) 500 / 3 x 30 / 60 = 83.3 mins b) 500 / 3 x 15 = 2499.99 = 2.49 litres c) 500 / 3 x 90 / 60 = 249.99 minutes d) i ) 249.99 – 83.3 = 166.69 minutes ii) 2.77 hours

Spring Answers :
offspring ; springtime ; springing ; springiness ; spring balance ; spring bed ; spring clean ; spring box ; spring a leak ; springtide ; spring into action ; springed ; spring from out of no – where ; mineral spring water ; spring flowers

Autumn Answers :
1. 900 – (900 / 100 x 90 = 810) = 90
2. 500 x 2.5 = 1250 minutes / 60 = 20.8 hours
3. 8 x 60 = 480
4. 800 / 30 = 26.6
5. 700 – (700 / 10 x 6 = 420) = 280 cm
6. 365 / 4 = 91.25
7. 19 x 7 x 7 = 931
8. a) logs : flowers : leaves 45 : 80 : 800 = 8 : 10 : 160 = 4 : 5 : 80
b) 45 / 225 = 8 / 45
9. 600 / 100 x 7 = 42
10. a) slugs : ladybirds : caterpillars = 8 : 16 : 24 = 1. : 2 : 3
b) 15 (8 + 16 + 24) = 720
c) 8 / 48 == 1 / 6 th
d) 16 / 48 = 0.333 r
e) 24 / 48 = 1 / 2 = 50 %

Leave a comment »