Peter The Pecan Who Pecked A Piece of Pecan

penguin3.jpg

Peter the pecan who pecked a pecan nut, got his foot stuck in a rut. The pecan nut was hard to crack – so the pecan jumped on it and gave it a WHACK ! Luckily, the pecan’s beak was thick and strong, but the pecan nut was tough and he had to chew long. The pecan crowed out loud from his cage … he cracked his tooth and was in a rage.

penguin3.jpg 

Pow ! Wow ! Ouch ! Ow !

His toothache pain began to grow and grow. The pecan almost fell off his ladder – his toothache was making him madder and madder. The pecan flapped his wings – he was busy chewing all kinds of tasty things ! The pecan’s feathers were black and white – he squawked as he took another enormous bite. He thought the bird seed had the best taste – and he didn’t want to let any go to waste. Although Peter the pecan didn’t taste that bad, all this pecking was driving him mad. As Peter the pecan picked up another nut – he slipped and fell, he didn’t know where to put his foot. As Peter the pecan munched a little more, the pecan shell fell onto the bird cage floor. Soon, Peter had munched the lot – and started to quickly dance the foxtrot. Peter the pecan had twinkle toes … and was great at performing pecan shows, though his pecan wings meant there were high and lows. Very soon, he’d flown off mid – flight from a height and gave the parrot a terrible fright ! The pecans crackled so much, he could hardly sleep tight that night.

penguin3.jpg 1. If Peter the pecan munched 20% of 400 pecan nuts, how many were left ?

 penguin3.jpg 2. If Peter the pecan munched 0.4 of the 200 pecan nuts on Monday, how many were left for Tuesday ?

penguin3.jpg 3. If Peter the pecan nibbled one – quarter of a pecan nut, which measured 2.5 cm, how much was left ?

penguin3.jpg 4. Peter the pecan couldn’t stand the taste, so he threw away 1 : 3 – gone to waste ! If there were 60 pecans, how many were left ?

penguin3.jpg 5. If Peter the pecan crowed OUCH ! OW ! once every 15 minutes, how many times is that in one day ?

penguin3.jpg 6. Peter the pecan flew at a speed of 2.5 km / hour, how far did he get in 8 hours ?

penguin3.jpg 7. If Peter the pecan flew at a speed of 7.5 km / hour, how long did it take him to fly 50 km ?

penguin3.jpg 8. Peter the pecan poised on his perch – then began to wobble and lerch ! If he dropped three of his 30 feathers, what fraction, decimal and percentage is that ?

penguin3.jpg 9. Peter the pecan took a sip – in a watery puddle of water, he began to slip ! He really did feel a drip ! Then suddenly started to trip. If he drank 20 mls from the 100 mls of water, how much was left ?

penguin3.jpg 10. Pecan the pecan met a parrot, together they shared an enormous carrot. If the 15 cm carrot was shared betwee the two birds in a ratio of 2 : 3 parts, how much did each eat ?

penguin3.jpg 11. Peter the pecan went to the shops – now he could really cheep about the cheap bird seed in tasty drops. If he paid 25 pence for each 3 grams, how much did a one kilogram bag of bird seed cost ? Give your answer in pence and pounds.

penguin3.jpg 12. Peter the pecan danced the foxtrot for 20 minutes every day – how long did he spend dancing in one week ?

penguin3.jpg

Peter the Pecan’s Right Now, Write Now Game

Which is the correct one to use – right or write ? penguin3.jpg 1. I turned right at the traffic __________s.

penguin3.jpg 2. I decided to __________ my Aunt a letter.

penguin3.jpg 3. I forget everything, so I __________ it down.

penguin3.jpg 4. It was a hand – __________ten note.

penguin3.jpg 5. His __________ arm was broken when he slipped.

penguin3.jpg 6. He writes with his __________ hand.

penguin3.jpg 7. The __________ side of the street was busiest.

penguin3.jpg 8. The b__________ lights flashed.

penguin3.jpg 9. The slightest noise made the pecan squawk in f__________.

penguin3.jpg 10. The pecan danced up__________ until twilight.

© Jacqueline Richards 2007

Answers :

1. 400 – (400 / 100 x 20 = 80)= 320

2. 200 – (200 / 10 x 4 = 80) = 120

3. 25 – (25 mm / 4 = 6.25) = 18.75 mm

4. 1 : 3 = 20

5. 24 x 4 = 96

6. 2.5 x 8 = 20 km

7. 50 / 7.5 = 6.6 r hours

8. 3 / 30 = 1 / 10 = 0.1 = 10% = 0.1

9. 100 – 20 = 80 mls

10. One part = 15 / (2 + 3 = 5) = 3 therefore, 6 cm : 9 cm

11. 25 (1000 / 3 = 333.33) = 8,333.3332 pence = £ 83.33

12. 7 x 20 = 140 mins = 2.3 hours

Answers :

1. I turned right at the traffic lights.

2. I decided to write my Aunt a letter.

3. I forget everything, so I write it down.

4. It was a hand – written note.

5. His right arm was broken when he slipped.

6. He writes with his right hand.

7. The right side of the street was busiest.

8. The bright lights flashed.

9. The slightest noise made the pecan squawk in fright.

10. The pecan danced upright until twilight.

Advertisements
%d bloggers like this: